latinica  ћирилица
20/04/2017 |  21:41 ⇒ 21/04/2017 | 09:36 | Аутор: РТРС

Пуцњава у Паризу- Два полицајца убијена, један рањен, ИД преузела одговорност (ВИДЕО)

Француска полиција данас трага за другом особом осумњиченом да је умијешана у синоћну пуцњаву у Паризу, изјавио је портпарол Министарства унутрашњих послова Пјер-Анри Бранд.
Француска полиција - Фото: АП
Француска полицијаФото: АП

Он је рекао радију "Европа 1" да су другог мушкарца идентификовали белгијски безбједносни званичници и да су упозорили француске власти.

У пуцњави у улици Шанзелизе убијени су полицајац и један нападач, који је идентификован захваљујући папирима остављеним у његовом аутомобилу. Француске власти још нису објавиле његово име.

Бранд је изјавио да се аутомобил зауставио поред полицијског аутобуса нешто прије 21.00 сати и да је мушкарац изашао и почео да пуца из аутоматског оружја.

Он је послије убиства полицајца покушао да побјегне док је пуцао на остале припаднике снага реда, али је потом и он убијен.

Локални медији преносе да је овај 39-годишњак живио у градским предграђима и да је био потенцијални исламски екстремиста.

Комплетна авенија Шанзелизе је евакуисана, а ноћас су истражиоци претресли стан у источном предграђу Шел.

У нападу су рањена још два полицајца.

Предсједник Франсоа Оланд заказао је састанак безбједносног кабинета у вријеме када се Француска припрема за предсједничке изборе у недјељу, 23. априла.

Оланд је изјавио да је увјерен да је напад повезан са тероризмом и додао да снаге безбједности имају пуни подршку нације, као и да ће убијеном полицајцу бити одата почаст на националном нивоу, пренио је Би-Би-Си.

Белгијанац Абу Јусиф, припадник "Исламске државе", један је од извршилаца синоћњег напада у центру Париза у којем је један полицајац погинуо, док су два тешко рањена, саопштила је "Исламска држава".

"Исламска држава", која је јуче преузела одговорност за напад, идентификовала је нападача који је синоћ убијен. Ројтерс сазнаје да је тридесетдеветогодишњи Јусиф од раније познат обавјештајним службама.

Јусиф је недавно приведен због испитивања, након што је полиција дошла до информације да је Белгијанац "у потрази за оружјем, које му је потребно да убије полицајце", али је пуштен на слободу због недостатка доказа.

Француска полиција није потврдила идентитет нападача, али је познато да је извршен претрес једног објекта у источном Паризу, гдје је један од осумњичених живио.

Ројтерс јавља да је француска полиција издала налог за хапшење другог осумњиченог за пуцњаву, позивајући се на документ у који је имао увид.

У налогу за хапшење пише да је осумњичени стигао у Француску возом из Белгије.

Раније је објављено да полиција вјерује да су у пуцњави учествовала најмање два нападача, од којих је један убијен.

Како се наводи, инцидент се догодио на Јелисејским пољима, када је нападач отворио ватру на полицајце.

Према првим информацијама, полицајац који је страдао зауставио је своје возило због црвеног свјетла на семафору, након чега је један од нападача изашао из аутомобила и почео да пуца из оружја налик калашњикову, јавља британски Телеграф.

Полиција вјерује да су у пуцњави учествовала најмање два нападача, а да је особа која је отворила ватру на полицију убијена, навео је извор полиције за Ројтерс.

Полиција трага за Јусуфом ел Осријем, за кога се сумња да је учествовао у пуцњави која се догодила у Паризу.

Према незваничним информацијама у близини је пронађен и сумњиви пакет.

Јелисејска поља су затворена, а јаке полицијске снаге на лицу мјеста не дозвољавају прилаз.

Центар Париза ниско надлеће један хеликоптер у склопу ове полицијске операције.

Амерички предсједник Доналд Трамп упутио је изразе саучешћа народу Француске након убиства полицајца, рекавши да "изгледа да је ријеч о још једном терористичком нападу".

Извор: СРНА/Агенције