latinica  ћирилица
21/04/2017 |  11:53 ⇒ 12:44 | Аутор: РТРС

Ниске температуре и мраз стварају проблеме семберским повртарима (ВИДЕО)

Ниске температуре и мраз ових дана задају главобољу семберским повртарима.
Краставци - Фото: РТРС
КраставциФото: РТРС

Ако од мраза не успију сачувати расад поврћа који за неколико дана треба да изнесу на њиве, претрпјеће катастрофалну штету, јер би могли остати без производње. Док једни прекривају пластенике фолијама како би заштитили усјеве, повртари који грију пластенике, већ беру плодове.

Породицу Лазић из Голог Брда код Бијељине не брину ниске температуре. У пластеницима имају инсталирано гријање и првог априла су кренули у бербу краставца.

"Тек предстоје праве бербе. До сада смо брали 8 пута, али треба да буде 30 берби у току сезоне. Јуче је била берба, данас се подиже струк на шпалир, за два дана очекујем бербу, требала је бити сутра, али хладно вријеме. нема сунца и одмах се продужи за дан -два", нагласила је Зорица Лазић.

До сада су убрали 3 тоне краставца и пласирали их у велике трговинске ланце са којима имају дугогодишњу сарадњу. Цијена од 2,80 по килограму је повољна, каже Зорица. Рана производња поврћа је много исплативија од сезонске, али су и улагања значајно већа. 

"Велика су улагања, доста се улаже у гријање, ми гријемо све на угаљ. Трошимо 10 т угља за 4 ноћи, а већ ложимо око 45 дана. Издвоји се око 15 хиљда марака само за угаљ. То је само за производњу у пластенику када се изнесе од 20 фебруара, а не рачунам што сам гријала пластенике од 5.јануара, то гријемо на плин", додала је Лазић.

У овим пластеницима осим гријања постављен је и систем кап по кап који биљкама обезбјеђује квалитетну исхрану према препоруци стручњака. Лазићи остварују добру производњу и принос око 40 т рода. Краставац ће у пластеницима задржати до краја јуна, након чега ће засадити црвену рога паприку.