latinica  ћирилица
21/04/2017 |  13:49 ⇒ 14:47 | Аутор: РТРС

"Огорчен сам због рада правосуђа у случају Алумине"

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас у Бањалуци да је "Алумина" најважнији привредни ресурс зворничког краја и да је у случају овог предузећа огорчен због рада правосуђа које је у функцији криминала и лоповлука, а не друштва и радника.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

"Правосуђе је одметнути дио друштвених интереса у Републици Српској и БиХ, служи себи и криминалу, а не правди и правичности, што је доказ и у овом случају. Разумијем раднике `Алумине` који су изашли и траже да суд поступа у складу са правом и да се не смије угрозити пословање овако важног комбината", рекао је Додик новинарима, наводећи да није могуће да у Зворнику постоји правосуђе и људи који нису заинтересовани за функционисање "Алумине".

Он је напоменуо да је спреман да говори да је правосуђе синоним за лоповлук у друштву, јер га допушта или чини.

"Правосуђе је уништено оног тренутка када је међународна заједница истргла одговорност овог система према друштву тако што је формирала Високи судски и тужилачки савјет, гдје судије и тужиоци именују сами себе без икакве одговорности, чиме су створени услови за криминал", оцијенио је Додик.

Он је навео да је власт у Републици Српској, када је видјела да постоји проблем са управљањем "Алумином", предузела кораке и предузеће довела у позицију да се ово питање ријеши посредством правосуђа, те елеминисала дотадашњу управу.

"Правосуђе Републике Српске у овом тренутку води неколико процеса. Један је у вези са потраживањима која Укио банка, Литванци и њихове фирме покушавају да докажу на суду, јер им је стечајни управник предузећа ово одбио", појаснио је Додик.

Он каже да је фирма "Павгорд" из Фоче уговором откупила потраживања.

"Потребно је било да фирма из Фоче и Укио банка доставе правосуђу доказ о преузимању потраживања. Тај процес је у суду, а у, међувремену, на другој судској инстанци је одлучено да фирма из Фоче има право на хипотеке које су раније дате и због тога су блокирани рачуни `Алумине`", рекао је Додик.

Он је нагласио да су, у међувремену, институције Српске подржале рад "Алумине" и запошљавање нових радника.

"Учинили смо максималан напор да `Алумина` има најбоље пословне године од када постоји, што је била прошла. Сва питања у вези са блокадом овог предузећа су за правосуђе, које је одметнути дио друштвених интереса у Републици Српској и БиХ", сматра Додик.

Он каже да је добио писмо од одређене фирме у коме се тражи да предузме неке мјере приликом доношења одлуке у суду о "Алумини".

"Као предсједник немам право да се мијешам у рад правосуђа, које је, нажалост, у функцији криминала и лоповлука", рекао је Додик.

Говорећи о Шумском газдинству "Романија" са Сокоца, Додик је подсјетио да Рајко Булајић није именован за директора овог газдинства.

Основни суд у Зворнику донио је 12. априла рјешење о блокади рачуна компаније "Алумина" у корист привредног друштва "Павгорд" Фоча, саопштено је из компаније након блокаде рачуна.

Протест радника "Алумине", "Боксита" и рудника из Сребренице завршен је у Зворнику изношењем 6 захтјева везаних за хитну деблокаду рачуна "Алумине".

У саопштењу је наведено да је сврха блокаде да се намири контроверзно потраживање које је литванска Укио банка имала по кредитима датим повезаним литванским друштвима и додаје да ни "Алумина" ни њена повезана лица нису имали никаквих бенефита по основу ових спорних кредита.

Додик о РЖР "Љубија"

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да "Израел инвестмент група" за куповину акција Рудника жељезне руде "Љубија" нуди 93 милиона КМ и да нико нема право да у име народа прихвати понуду "Арселор Митала" од 63 милиона КМ, која је нижа за 30 милиона КМ.

"Компанија из Израела даје гаранције да ће задржати постојеће раднике, запослити 300 нових и уложити огроман новац у опремање рудника, међу којима су и они који се тренутно не користе. Влада Републике Српске се опредијелила за фирму која нуди најбоље услове, што је у ово случају фирма из Израела", рекао је новинарима Додик и додао да је видљива политизација цијелог овог случаја.

Предсједник Српске је подсјетио да је уговором из 2002. године Влада Републике Српске одлучила да "Арселор Миталу" прода 51 одсто акција РЖР "Љубија".

"`Арселор Митал` је прве двије године био добар партнер, али је онда почео да калкулише са трансферним цијенама и умањује добит у Приједору, опредјељујући се да синдикални лидери окупе заинтерсоване за тај посао. Свих тих година Српска је губила знатан дио могућности да прибави добит која је премјештана на позиције гдје је ова фирма сама и да не дијели власништво са било ким", каже Додик.

Према његовим ријечима, РЖР "Љубија" је у заједничком власништву "Арселор Митала" и Републике Српске у омјеру 51 према 49 одсто.

"То у пракси није значило ништа јер Република Српска није могла да одлучује о било чему, па ни о расподјели добити. Пореска управа Републике Српске је утврдила да је `Арселор Митал` смањивао добит због трансферних цијена, чиме је концентрисана добит на већинског власника и Српска оштећена за 400 милиона КМ", навео је Додик.

Он каже да је због тога Српска одлучила да прода свој дио акција, при чему није искључен "Арселор Митал".

"Разговарао сам са лидером ДНС-а Марком Павићем, који је рекао да је ситуација у Приједору таква каква јесте, да је мотивисана познатим разлозима и да његова странка није у могућности да подржи приједлог Владе. Влада је веома одговорно упутила све на даље одлучивање у Народну скупштину Републике Српске, а каква ће одлука бити - видјећемо", рекао је Додик.

Говорећи о сарадњи Српске са "Зарубежњефтом", Додик је нагласио да ова компанија планира да задржи пословање у Српској и број запослених и да је прошле године забиљежена добит.

"То је најважније за Републику Српску. Информисан сам и да је загађење ваздуха у Славонском Броду у Хрватској, када ова компанија није пословала, било веће, него сада. Српска није одустала ни од гасовода који би пролазио кроз Републику Српску из правца Зворника", каже Додик.

Извор: СРНА