latinica  ћирилица
21/04/2017 |  14:10 ⇒ 14:11 | Аутор: РТРС

Богданић: До наплате потраживања разговором, а не блокадом рачуна

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић најавио је данас да ће покушати да ријеши новонастали проблем Болнице "Свети апостол Лука", којој је блокиран рачун због потраживања добојског "Водовода" у износу од 500.000 КМ.
Драган Богданић - Фото: РТРС
Драган БогданићФото: РТРС

"Сви би требало да имају разумјевања - запослени и локална власт, као и добављачи, како би нашли начин да обезбиједимо средства за сва потраживања која ће бити плаћена. Није требало да дође до блокаде рачуна, јер се кроз разговор могло наћи рационалније рјешење", рекао је Богданић.

Он је подсјетио да је Влада Републике Српске за адаптацију добојског Дома здравља у протекле три године уложила 800.000 КМ и на тај начин показала свој однос према овој локалној заједници и очувању здравља становника.

"Очекујем да ће локална власт имати разумијевање за рјешавање овог проблема, да ће на неки начин да наплате своја потраживања и да неће доћи до блокаде рада у оваквој здравственој установи", поручио је Богданић.

Након разговора са новоименованим вршиоцем дужности директора Болнице "Свети апостол Лука" Милорадом Живковићем, Богданић је рекао новинарима да му није драго што се одмах сусрео са горућим проблемима ове здравствене установе.

Он каже да је са Живковићем разговарао и о томе како да Болница функционише на најбољи начин док не буде изграђена нова зграда ове здравствене установе
на чему Влада Српске ради врло посвећено и у пуном капацитету.

Богданић је рекао да разлози за кадровсковске промјене у овој, али и другим здравственим установама леже у опредјељењу да се заједнички ради и разговара о организацији, финансирању и обједињавању јавних набавки како би се дошло до квалитета и повољнијих цијена.

"Од новог менаџмента добојске Болнице очекујем да Влади достави јасан план изласка из проблема, док ће Влада, Фонд здравственог осигурања и остали судионици наћи начина да ова болница функционише на други начин, са циљем да средства до којих је јако тешко доћи буду усмјерена на очување здравља људи, а да све остало у највећој мјери буде елиминисано", поручио је Богданић.

Живковић је рекао да Болница "Свети апостол Лука" добављачима дугује око пет милиона КМ, а радницима, за пореске и друге обавезе више од 40 милиона КМ.

"Блокада рачуна изазвала је велике проблеме, јер је дошла у питање исплата плата запосленима, али исто тако и квалитет пружања здравствених услуга", рекао је Живковић.

Он сматра да је позадина блокаде рачуна политичке природе и да иза тога стоји локална власт, наводећи да је рачун Болнице, након што је именован за директора, блокиран два пута током 15 дана, што се није догодило протеклих десет година.

Живковић каже да је покушао да ријеши проблем дуговања "Водоводу", да је упућен и допис, али да је одговорено са блокадом рачуна.

Он истиче да је по ступању на дужност вршиоца дужности директора Болнице затекао лоше управљање и однос према овој здравственој установи, али да се рјешење може пронаћи у систематизацији, смањењем броја радника са уговором о раду и новим бодовањем радних мјеста, што би довело до значајних уштеда средстава.

Живковић наводи да би до дугорочног смањења губитака тренутно павиљонског типа Болнице могло доћи након изградње нове болнице.

Извор: СРНА