latinica  ћирилица
21/04/2017 |  14:15 | Аутор: РТРС

Шуме Српске блокирале испоруку дрвета за 13 купаца

Директор предузећа "Шуме Републике Српске" Ристо Марић рекао је данас у Бањалуци да је та фирма блокирала уговоре 13 купаца који су извозили испоручиване шумске дрвне сортименте.
Шуме Српске -
Шуме Српске

Марић је рекао да је, према Уговору о испоруци високовриједних шумских дрвних сортимената /храста, букве, јеле и смрче/, блокирана испорука ових врста дрвета фирмама "Дан-Сим", "Дрвекс", "Ловћен трејд", "Озрен Боровно" и "Павгорд", сви из Фоче.

Он је рекао да је блокирана испорука дрвета и предузећима "ДММ", "Црни врх", "Малићевић", "Радојна", сви из Чајнича.

Блокирана је испорука и предузећима "Оморика" и ББМ из Вишеграда, као и "Гашмалу" из Хан Пијеска и "Јадран комерцу" из Сокоца.

"Биће им омогућено да до четвртка документују да нису били извозници и ми ћемо им продужити испоруку. У супротном уговори с њима за ову годину биће раскинути", поручио је Марић и додао да су до података о малверзацијама дошли у сарадњи са контролним органима.

Он је додао да се ради о извозу од 25.000 до 28.000 метара кубних јеле и смрче, те да се наведени купци терете за извоз током прошле године.

"Шуме ће у наредном периоду покушати да са контролним органима Српске покушају да спријече трговину трупца у Српској и БиХ са циљем да се ове или наредне године системски покрију све аномалије које се дешавају у овом предузећу", рекао је Марић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је рекао да високовриједног дрвног сортимента у "Шумама Српска" има довољно за све, али ако се спријечи извоз тог дрвета.

Када је ријеч о дешавањима и кадрирању у Шумском газдинству /ШГ/ "Романија" Соколац, Марић је рекао да ће нови конкурс за директора тог ШГ бити обајављен идуће седмице, с обзиром на то да је на снагу ступио нови статут "Шума Српске".

Он је рекао да се радници ШГ "Романија" не могу питати ко ће бити нови директор тог газдинства, те да неће поднијети оставку јер ничим није допринио да дође до до ситуације која се десила у Сокоцу, али и када је ријеч о именовању било ког директора у шумским газдинствима.

Марић је рекао да су "Шуме" од почетка године до 31. марта оствариле сјечу са више од 384.000 метра кубна дрвета, или 133 одсто у односу на планирано.

Он је рекао да "Шуме" не стоје тако хаотично како одређени медији приказују већ да ће с крајем 2017. године изаћи из периода неликвидности и дуговања.

Марић је поручио да ће то предузеће ове године бити стабилизовано и постати једно од водећих предузећа у погледу развоја Српске.

Извор: СРНА