latinica  ћирилица
21/04/2017 |  14:41 | Аутор: РТРС

Пендеш: Ријешено књижење 25 локација перспективне војне имовине

Министар одбране у Савјету министара БиХ Марина Пендеш рекла је да је, када је ријеч о књижењу перспективне војне имовине, до сада ријешено 25 локација, од којих су 24 на територији Федерације БиХ укњижене, а једна је у Хан Пијеску за коју постоји одлука суда и очекује се њено укњижавање.
ОС БиХ - Фото: РТРС
ОС БиХФото: РТРС

Пендешева је на конференцији за новинаре у Сарајеву истакла да у БиХ постоји консензус о активирању МАП-а.

"Због активирања МАП-а веома је битна порука да је Предсједништво БиХ усвојило документ Преглед одбране и његов саставни дио План модернизације Оружаних снага БиХ којим се предвиђа издвајање око 300 милиона КМ у наредних 10 година за модернизацију Оружаних снага. Преглед одбране је веома битан јер дефинише какве би требало да буду Оружане снаге у наредних 10 година", нагласила је Пендешева.

Према њеним ријечима, лобира се код свих амбасадора земаља чланица НАТО-а да дође буде активиран МАП, јер то носи поруку стабилности и безбједности.

"НАТО је заинтересован да БиХ буде његов члан, али то неће бити сутра, ни за пет година", поручила је Пендешева.

Она је указала и на велики допринос Оружаних снага БиХ у мировним мисијама у свијету гдје се стално ради на повећању броја припадника Оружаних снага БиХ.

"Предсједништво БиХ ускоро ће донијети одлуку о заједничком учешћу Оружаних снага са европским снагама у Централноафричкој Републици. Ова мисија са ЕУ битна је из политичких разлога јер је спољнополитички приоритет БиХ број један да буде дио ЕУ", навела је Пендешева.

Она је указала да економска криза доприноси да се млади опредјељују да траже споразумни раскид у Оружаним снагама БиХ како би свој радни статус започели у земљама ЕУ.

"Смањено је интересовање младих из реда хрватског народа да конкуришу за припаднике Оружаних снага БиХ, иако их ми кроз наше кампање покушавамо заинтересовати. Зинтересованост за заснивање радног односа у Оружаним снагама има тренд пада у односу на прије 10 година", нагласила је Пендешева.

Она је указала и на чињеницу да је регионална сарадња важан сегмент.

"Немамо отворених питања када је ријеч о сарадњи министарстава одбране у региону, а чланство Црне Горе у НАТО је позитивно јер ће БиХ имати још једног лобисту, осим Хрватске", сматра Пендешева.

Начелник Заједничког штаба Оружаних снага БиХ Анто Јелеч истакао је да је БиХ повећала учешће у мировним мисијама у свијету.

"Имамо и добре резултате у деминирању. На подручју општине Дервента 4. маја биће проведена годишња анализа деминирања. Очекује се да до 2025. године БиХ буде очишћена од мина", рекао је Јелеч.

Извор: СРНА