latinica  ћирилица
21/04/2017 |  16:41 | Аутор: РТРС

Србија на прагу рјешавања питања избјеглица из Хрватске и БиХ

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је данас да је Србија на прагу рјешавања питања избјеглица из Хрватске и БиХ.
Ивица Дачић - Фото: СРНА
Ивица ДачићФото: СРНА

Дачић је нагласио да је Србија искрено посвећена рјешавању избјегличког питања.

"Трудили смо се да избјеглицама обезбедимо услове живота достојне сваког човјека и сада видимо резултате тог труда", рекао је Дачић у Вршцу на полагању камена темељца за изградњу 20 станова за избјеглице из Хрватске и БиХ, у оквиру реализације Регионалног стамбеног програма у Србији.

Он је оцијенио да је примјена Програма стамбеног збрињавања, која је почела прије три године, у фази интензивне имплементације, те истакао да има много разлога за задовољство, иако није увијек било лако.

"Поносан сам што данас могу да пуног срца констатујем да смо на путу успеха. Наши кораци можда делују као мали, али за многе међу нама они су симбол новог почетка, након више од две деценије неизвесног избегличког живота", рекао је Дачић.

Говорећи о мигрантској кризи, он је истакао да су пред Србијом и нови изазови јер је данас, нажалост, избјеглиштво веома актуелна тема у читавом свијету.

Он је рекао да у Србији тренутно борави више од 7.500 избјеглица и миграната, углавном са Блиског истока.

"Потрудили смо се да им у условима њиховог продуженог задржавања у Србији, јер многе земље готово потпуно затварају границе, обезбедимо смјештај, храну, обућу, одећу, здравствену заштиту и психо-социјалну помоћ", рекао је Дачић.

Према његовим ријечима, овим људима и њиховој дјеци Србија пружа и неку врсту образовања и оспособљавања за изазове који их чекају у будућности.

"Овом питању смо приступили хумано и одговорно, управо зато што имамо искуства са продуженом избегличком ситуацијом - 90-их година прошлог века примили смо више од 600.000 избјеглица из Хрватске и БиХ, као и више од 200.000 интерно расељених лица, прогнаних са Косова и Метохије", рекао је Дачић.

Он је додао да бу успјех Регионалног стамбеног програма могао да допринесе да се овакав вид рјешавања проблема расељења генерално препозна као примјер добре праксе који би могао да подстакне примјену сличних модела у ситуацијама дуготрајног расељења у свијету.

Извор: Срна

"Желим да нагласим да Регионални стамбени програм показује да посвећеним радом и сарадњом можемо да решавамо отворена питања из прошлости, допринесемо процесу помирења и омогућимо пут ка бољим и садржајнијим билатералним односима и сарадњи у региону у будућности", истакао је Дачић.

До сада је камен-темељац положен за куће за избјеглице у Параћину, Прокупљу, Крушевцу и Сремској Митровици, а предстоји и почетак изградње станова у Бајиној Башти, Кикинди, Шиду и Шапцу.

Ријеч је о Потпројекту два Регионалног стамбеног програма, који је вриједан више од 13 милиона евра, у оквиру којег ће бити изграђено 200 станова у девет јединица локалне самоуправе.

У оквиру овог потпројекта предвиђена је куповина 250 сеоских кућа, изградња 200 станова, изградња 120 монтажних кућа и додјела 330 пакета грађевинског материјала, што је укупно 900 стамбених рјешења. /