latinica  ћирилица
21/04/2017 |  17:30 ⇒ 20:28 | Аутор: РТРС

Зашто Игор Црнадак не жели да достави податке о трошковима путовања? (ВИДЕО)

Ни 40 дана није довољно Министарству иностраних послова да одговори на наш захтјев! А, тражили смо: Колико је актуелни министар Игор Црнадак, у свом двоипогодишњем мандату, потрошио на путовања, и какве користи од тога имају грађани?
Игор Црнадак - Фото: СРНА
Игор ЦрнадакФото: СРНА

Ускраћивањем одговора РТРС-у, Министарство спољних послова прекршило је Закон о слободи приступа информацијама. Шта шеф бх. дипломатије крије од грађана?

Гдје је актуелни шеф бх. дипломатије Игор Црнадак био, шта је радио, колико потрошио? Питали смо и остали без одговора. Остала је и Република Српска која финансира заједничке институције, па и министарство којим тренутно руководи Црнадак.

Да би избјегли процедуре и замку с електронским потписом, на адресу Мусала 2 у Сарајеву захтјев смо доставили 13.марта. Тражили смо податке о свим службеним путовањима министра Црнатка, укључујући и фотокопије рачуна од авионске карте до хотелског смјештаја. Након скоро 40 дана министра смо питали због чега одговор нисмо добили? 

"Ако сте послали, добићете", кратко је на наше питање одговорио Црнадак.

На констатацију нашег новинара да су пробијени сви рокови, да је законски рок 14 дана, а да смо ми чак оставили и 30, а ни након тога нема одговора, Црнадак каже: "Погледаћу о чему се тачно ради. Не знам, заиста".

И те како зна, тврди наш извор близак Министарству иностраних послова и самом Црнатку. Чак је био и упозорен да рокови истичу, али Црнаткова је била посљедња да се РТРС-у не достављају подаци о појединачним путовањима.

Наш извор открива да је Црнадак у константном слијетању или полијетању, па је тако само у прошлој години, од 120 дана – 96 провео у иностранству. Осим редовних европских дестинација, путовао је по САД-у, Јужној Америци, Куби, Канади, Ирану, Израелу, Палестини, Азерјбеџану, Уједињеним Арапским Емиратима, али и Мароку и Кувајуту. 

"Имамо министра који често путује, не знамо зашто путује. Немамо никакве извјештаје шта је урадио у корист ове земље на тим путовањима, какав је ефекат који ће земља добити на крају мандата", каже Душанка Мајкић, предсједавајућа Комисије за спољне послове у ПД ПС БиХ.

Да скине вео са спољне политике одлучио је и Дом народа Параламентарне скупштине БиХ који је формирао привремену истражну комисију.

Парламентарци су сагласни да је стање у Дипломатско-конзуларној мрежи веома лоше, а спољно-политички статус БиХ никад гори. Привремена истражна комисија именована је на приједлог делегата ХСС-а Марија Караматића.

Караматић инсистира да Црнадак буде саслушан и да буду истражени подаци о његовим путовањима и какве користи од тога има БиХ. 

"Ја сам затражио писмено гдје је то он ишао, колико је то новца коштало грађане, који су ефекти, јер осим што нам је кредитни рејтинг на нули, БиХ је у смећу. Она је на безвизном плану с 42 пала на 52. Он мора одговорити ако мисли остати на тој позицији", сматра Караматић.

Појави ли се, делегатима ће морати да објасни на шта и у које сврхе Министарство годишње потроши готово 60 милиона, а кредитни рејтинг БиХ никад гори и никад мање страних улагања.

Колико је Игор Црнадак за двије и по године потрошио на службена путовања, скупе хотеле, ручкове, дневнице, авионске карте, за јавност остаје непознато!