latinica  ћирилица
23/04/2017 |  16:35 ⇒ 16:36 | Аутор: РТРС

Савановић: Хрватски екстремисти провоцирали узвиком "За дом спремни"

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић изјавио је да узвикивање усташког поздрава "За дом спремни" током јучерашње комеморације у Спомен-подручју Јасеновац представља провокацију и непоштовање свега што се догодило у историји страдалничких народа.
Миленко Савановић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске - Фото: РТРС
Миленко Савановић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике СрпскеФото: РТРС

"Мислим да хрватски народ, од којих већина има здрав приступ и комшијски однос, треба да осуди своје екстремисте и да покажу колико су цивилизовани, тим више јер су дио ЕУ", рекао је Савановић новинарима у Козарској Дубици.

Он је додао да хрватски екстремисти граде свој имиџ и политику "на раменима страдања" српског, јеврејског и ромског народа и антифашиста који нису били дио политике Независне Државе Хрватске.

Савановић је додао да је јучерашњом комеморацијом у Млаки и данашњим скупом у Доњој Градини обиљежено 72 године од страдања народа у усташком логору Јасеновац у којем су на најбруталнији начин убијене невине жртве.

"Српски народ мора ту истину и историју увијек имати поред себе и у себи, зарад прошлости и будућности, да се никада не поново оно што се догодило од 1941. до 1945. године", рекао је Савановић.

Он је нагласио да се о томе мора стално говорити, те да то мора да буде жива прича у свакодневним активностима и животима.

Неколико бивших припадника Хрватских одбрамбених снага /ХОС/ јуче је у Јасеновцу, поред плоче погинулим ХОС-овцима, узвикивало "За дом спремни", за вријеме комеморације жртвама усташког концентрационог логора Јасеновац.

Извор: СРНА