latinica  ћирилица
24/04/2017 |  10:20 ⇒ 12:13 | Аутор: РТРС

Свјетски медији: На француским изборима десио се "велики прасак"

Улазак у други круг француских предсједничких избора центриста Емануела Макрона и Националног фронта Марин Ле Пен француски медији доживљавају као “велики прасак” који је одувао двије традиционално најјаче странке.
Предсједнички избори у Француској - Фото: илустрација
Предсједнички избори у ФранцускојФото: илустрација

Свјетски медији упркос предвиђањима да ће Макрон побиједити у другом кругу, ипак сматрају да Ле Пен и даље представља пријетњу.

По још увијек неслужбеним резултатима, Макрон је добио 23,82 одсто гласова на предсједничким изборима у недјељу, Ле Пен 21,58 , на трећем мјесту је кандидат десног центра конзервативац Франсоа Филон с 19,96 одсто гласова, а слиједи кандидат љевице Жан-Лук Меленкон с 19,49 одсто.

“Велики прасак“, пише економски дневни лист Les Echos који сматра да је овим предсједничким изборима окренута нова страница француског политичког живота, оног који је постојао од почетка Пете Републике.

“Овај резултат представља потрес чије ће посљедице бити дуготрајне“, пише католички лист La Croix.

Либерални Opinion наглашава да су гласачи отворили нову страницу историје Пете Републике, елиминишући из трке све представнике политичких странака који су владали посљедњих деценија, док десни Le Figaro жали што десница први пута у својој историји неће бити представљена у другом кругу предсједничких избора.

Лијеви Liberation ипак упозорава да је ФН реализовао најбољи резултат у својој историји на предсједничким изборима. Осим тога, за МаринеЛе Пен гласало је више од петине француских гласача.

“А ако се борба претвори у конфронтацију народа и елита ко може бити сигуран у резултат. У новом уређењу, све је могуће. Другим ријечима – опрез“, истиче Liberation.

Насловница комунистичког L’Humanitea апелује: “окупимо се како би јој препријечили пут“, при чему се мисли на Ле Пен.

Британски Guardian упозорава како пријетња екстремне деснице није уклоњена док Financial Times већ види побједника 7. маја.

Док њемачки Bild пише да Мацронова побједа доноси Европи олакшање, конзервативни Frankfurter Allgemeine Zeitung је опрезан.

“Више од 40 посто Француза гласало је за кандидата чисте деснице или чисте љевице. Побједа Макрона толико је тијесна да на прошлим и претпрошлим предсједничким изборима уопште не би ушао у други круг“.

За Der Speigel побједа Макрона је “одзвањајућа пљуска за политички естаблишмент. Његов улазак у други круг помео је, барем привремено, историјске политичке институције, гаулисте-конзервативце и социјалисте“.

Амерички New York Times говори о успону двоје аутсајдера с радикално различитим визијама за земљу.

“Француска је на несигурном путу, у критичном тренутку када би француски избори могли бити одлучујући и за будућност Европске уније“, став је NYT-a.

Извор: Агенције