latinica  ћирилица
24/04/2017 |  10:28 | Аутор: РТРС

Кошарац: Циљ СДС-а и СзП- изазвати немире у Српској ради свргавања власти

Шеф Клуба посланика СНСД-а у парламенту БиХ Сташа Кошарац рекао је да СДС и Савез за промјене /СзП/ већ двије године директно раде на рушењу Републике Српске и њених институција, као и њене политичке и економске стабилности.
Сташа Кошарац - Фото: СРНА
Сташа КошарацФото: СРНА

Кошарац је нагласио да циљ њиховог противљања сету закона из Реформске агенде није борба за пољопривреднике у Српској, који већ дуго имају плави дизел, већ покушај да се економски ослаби Српска и да се изазову немири који би довели до свргавања власти.

"Да би то постигли, стално траже савезнике у Сарајеву, час у амбасадама, час у Бакиру Изетбеговићу, час у одметнутим посланицима СДА, од којих су уочи сједнице /Представничког дома/ тражили да не гласају за законе којим би били испуњени услови за аранжман са ММФ-ом", рекао је Кошарац за "Глас Српске".

Коментаришући тврдњу СзП да су извојевали више побједа за интересе Републике Српске, Кошарац је рекао да је једини "успјех" СзП и СДС-а то што су у протекле двије године у заједничким институцијама позапошљавали гомилу, како каже, неспособног кадра.

"Они нису ништа урадили за Републику Српску, нити је то био њихов циљ. Њихов циљ је био да, користећи позиције власти у заједничким институцијама, направе што већу штету Републици Српској. ЊИхово понашање и подилажење коалиционим партнерима из СДА у доброј мјери је дало крила Изетбеговићу и кумовало бројним одлукама на штету Републике Српске, од питања пописа до одлуке Уставног суда БиХ којим је оспорен 9. јануар - Дан Републике", навео је Кошарац.

На питање које су главне препреке за покушај јединственог дјеловања српских странака у Сарајеву, шеф Клуба посланика СНСД-а је одговорио да је ријеч о људима из врха СДС-а, који су улазећи у власт у Сарајеву преузели обавезе од оних који су их тамо на силу угурали.

"Вукота Говедарица није промијенио политику, нити је престао да слуша Младена Босића, Мирка Шаровића и Драгана Мектића. Говедарица би најприје требало да одлучи да ли ће бити естрадни умјетник или политичар, а онда да се боље информише о томе како функционишу заједничке институције", оцијенио је Кошарац.

Ако се одлучи да буде политичар, каже он, онда би Говедарица требало да одлучи и о томе ко, када и шта говори у име СДС-а будући да се о истим питањима слушају различити ставови представника СДС-а.

Извор: СРНА