latinica  ћирилица
24/04/2017 |  15:15 ⇒ 20:25 | Аутор: РТРС

Бањалука: Депонија у Рамићима најмодернији објекат за управљање отпадом у Српској и БиХ (ВИДЕО)

У Рамићима код Бањалуке званично је отворена санирана регионална депонија са системом за дегасификацију депонијских гасова и санирарним ћелијама. Ово је резултат успјешног партнерства ЕУ и Свјетске банке, институција Српске, града Бањалуке и седам општина у регији.
Радојичић, Голић и Вигемарк - Фото: СРНА
Радојичић, Голић и ВигемаркФото: СРНА

Депонију су отворили министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић и шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк, у присуству градоначелника Игора Радојичића и директора Јавног предузећа регионална депонија ДЕП-ОТ Бањалука Нове Грујића.

Након више од пет година напорног рада, Бањалука је добила најмодернију депонију изграђену по свим европским стандардима управљања чврстим отпадом. Овим пројектом уведени су пречистач отпадних вода.

Директор Јавног предузећа регионална депонија ДЕП-ОТ Бањалука Ново Грујић рекао је да је данас у рад пуштен пречистач вода капацитета 50 метара кубних на дан, са могућношћу повећања до 80 метара кубних, те бакља за спаљивање депонијских гасова.

- Дакле, гасови се спаљују на лицу мјеста, не иду у атмосферу - навео је Грујић.

 

И то је посљедња фаза реализације ИПА пројекта. Грант средстава за реализацију добило је предузеће ДЕП-ОТ у износу од 2,84 милиона евра. До данас, уложено је преко 16 милиона КМ.

- На ову депонију комунални отпад може депоновати седам општина, осим Бањалуке, и обухвата око 400.000 становника - појаснила је министар Сребренка Голић.

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк рекао је да је данас отворен најмодернији објекат за управљање отпадом који је изграђен у партнерству Града Бањалуке, седам јединица локалне самоуправе, ЕУ и Свјетске банке.

Вигемарк је навео да је у ЕУ управљање отпадом једна од најбрже растућих пословних дјелатности и нагласио да се отпад може користити и као енергент.

Наредни пројекти требало би да се односе на раздвајање отпада, рециклажу и производњу, каже градоначелник Игор Радојичић. Град има бројне комуналне потребе.

- Приоритет у који ми већ сада улазимо јесте рјешавање даљинског гријања. Наша жеља је инвестиција у нову топлану на биомасу - навео је Радојичић.

Процијењена вриједност инвестиције је до 35 милиона КМ, од чега би град и то већ ове сезоне требало да инвестира до 15 милона, каже Радојичић.