latinica  ћирилица
24/04/2017 |  15:57 ⇒ 17:08 | Аутор: РТРС

Изетбеговић: Могуће санкције непослушним члановима странке

Предсједник СДА Бакир Изетбеговић изјавио је да очекује да ће на данашњој сједници Предсједништва СДА бити изречене санкције члановима странке који су се оглушили о страначку дисциплину.

Он је прецизирао да је ријеч о организаторима напада у Сребреници на делегацију СДА коју је предводио замјеник предсједника странке Адил Османовић, који је и министар цивилних послова БиХ.

Према његовим ријечима, могуће су санкције посланицима СДА у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Салку Соколовићу и Сенаду Шепићу који су гласали против усвајања закона о акцизама и Шемсудину Мехмедовићу и Садику Ахметовићу који су били уздржани.

"То је дио Реформске агенде и такве одлуке, укључујући и одлуке органа странке, морају се поштовати, али треба сачекати крај сједнице", рекао је Изетбеговић новинарима у Сарајеву уочи почетка сједнице Предсједништва СДА.

Одговарајући на питање новинара зашто је његова супруга Себија, која је директор Клиничког центра у Сарајеву, користила службени аутомобил Предсједништва БиХ за посјете болници у Тузли, Изетбеговић, који је и бошњачки члан Предсједништва БиХ, навео је да први пут данас саопштава јавности да је у посљедњих шест и по година као члан те институције имао више од 30 пријетњи, од којих девет смрћу.

Он је додао да му је пријећено и експлозивом и снајперском ватром, те да није угрожен само он већ и цијела његова породица, што може и да документује.

Изетбеговић је истакао да не жели да остави незаштићену своју супругу, која је, такође, изложена пријетњама.

"Ако је не заштите надлежне институције БиХ, онда ћу се лично побринути за њену заштиту", рекао је Изетбеговић и додао да његов кабинет у Предсједништву БиХ неће набављати ново возило.

Предсједништво СДА требало би да се на данашњој сједници изјасни о извјештају страначке комисије о инциденту у Сребреници када је нападнут замјеник предсједника СДА и министар цивилних послова БиХ Адил Османовић.

Очекује се да ће се Предсједништво СДА изјаснити и о актуелним политичким дешавањима, међу којима је и неусвајање у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ сета закона о повећању акциза у БиХ.

Постоји могућност да се Предсједништво СДА изјасни и о најавама ХДЗ-а БиХ у вези са измјенама Изборног закона БиХ.

Османовић: Обрачунати се са очигледним проблемима

Замјеник предсједника Странке демократске акције Адил Османовић очекује да Предсједништво ове странке данас донесе коначну одлуку у вези са нападом крајем јануара на делегацију СДА коју је он предводио у Сребреници.

"Видјећемо да ли ће Предсједништво странке бити у капацитету да донесе једину могућу одлуку, а то је искључење Хамдије Фејзића из СДА", рекао је Османовић новинарима уочи сједнице Предсједништва СДА.

Уколико таква одлука не буде донесена, каже Османовић, Предсједништво СДА ће показати да нема капацитет да се обрачуна са очигледним проблемима који постоје у странци.

"Отворићемо и питање гласања наших посланика /у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ/ о закону о акцизама. Очекујемо извјештај о томе, а након тога требало би да донесемо одређене одлуке и закључке", навео је Османовић.

Он није желио да прејудицира да ли ће са тим у вези посланици СДА Сенад Шепић и Салко Соколовић, који су гласали против закона о акцизама, бити искључен из СДА.

Из Службе за односе са јавношћу СДА саопштено је да ће након сједнице Предсједништва бити објављено саопштење.

Извор: СРНА