latinica  ћирилица
25/04/2017 |  08:52 | Аутор: РТРС

Албанске пријетње пријавити и Савјету безбједности УН

Предсједник Координационог тијела за југ Србије Зоран Станковић оцијенио је да би Београд требало да и Савјету безбједности УН пријави пријетње албанских политичара о уједињењу Албаније и Косова.
Зоран Станковић   (Фото:bujanovacke.co.rs) -
Зоран Станковић (Фото:bujanovacke.co.rs)

Он сматра да су пријетње албанског премијера Едија Раме и предсједника самопроглашеног Косова Хашима Тачија о уједињавању Албаније и Косова, о чему је говорио и предсједник општине Бујановац Јонуз Муслију, покушај да се мирна ситуација претвори у кризну и да се изазове напетост.

Станковић је за "Вечерње новости" рекао да Муслијуа треба третирати као локалног функционера и примијенити законе, а када је ријеч о Рами, онда највиши функционери Србије треба да се обрате међународној заједници.

Он је навео и да је у свим разговорима које је имао са представницима међународних организација, ЕУ и ОЕБС-а, добио увјеравања да се они противе прекрајању граница и уједињавању територија.

На питање да ли држава може да реагује бар на поруке Муслијуа који је "Велику Албанију" замислио све до Ниша, Станковић истиче да је он "двоструки" функционер Србије.

"Прима плату и као председник Скупштине општине Бујановац и као први човек Националног савета Албанаца. Зато најпре треба видети да ли је у сукобу интереса. И надлежна министарства треба да разговарају са њим и да виде какве су могуће санкције", нагласио је Станковић.

Он је подсјетио да је предсједник Албаније Бујар Нишани у Бујановцу поручио својим сународницима да су они грађани Србије и да подлијежу њеним законима.

"Муслију провоцира, а добио је исувише велики простор у медијима", рекао је Станковић.

На питање какве су могућности да Муслију бар политички одговара, Станковић је рекао да они који су га изабрали треба да се изјасне да ли подржавају ово што он ради.

Он је додао да ће Координационо тијело наставити да помаже угроженима у три општине на југу Србије, који не треба да трпе због изјава Муслијуа.

Извор: СРНА