latinica  ћирилица
25/04/2017 |  10:21 ⇒ 20:17 | Аутор: РТРС

НСРС размотрила више приједлога закона (ВИДЕО)

Народна скупштина Републике Српске почела је сједницу на чијем је дневном реду Одлука о продаји 65 одсто оновног капитала Рудника Жељезне руде Љубија. Компанија Израели инвестмент груп понудила је 92 милиона КМ. О продаји ће се расправљати и на јавном саслушању, које је Одбор за привреду заказао за 4. мај.
Сједница НС РС - Фото: РТРС
Сједница НС РСФото: РТРС

20.00... Нацртом закона о измјенама и допунама Закона о Економско-социјалном савјету прописани су услови за утврђивање репрезентативности синдиката и послодаваца на нивоу Републике Српске.

Образлажући овај нацрт закона у Народној скупштини, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић рекао је да је овај акт потребно ускладити са Законом о раду, као општим прописом у овој области, који више не познаје појам "већински репрезентативни" синдикат и удружење послодаваца организованих на нивоу Српске.

Савановић је додао да би предложеним Нацртом закона требало прописати и могућност оснивања локалних економско-социјалних савјета на територији Републике, за шта је интересовање већ показало неколико градова и општина у Српској.

Измјенама и допунама овог закона прописује се и број чланова Савјета које именују поједини социјални партнери у случају утврђивања репрезентативности на нивоу Републике за више репрезентативних синдиката или удружења послодаваца.

Нацртом је предвиђена и допуна основног закона с циљем развоја друштвеног и социјалног дијалога о питањима значајним за остваривање економског и социјалног положаја запослених и послодаваца, услова живота и рада, запошљавања, професионалне оријентације ученика и других питања важних на нивоу јединица локалних самоуправа.

Ово законско рјешење, које је предложило Министарство рада и борачко-инвалидске заштите Српске, размотрено је вечерас у Народној скупштини.

Сједница Народне скупштине Републике Српске биће настављена сутра разматрањем Приједлога стратегије научног и технолошког развоја Републике Српске 2017- 2021. година "Знање за развој".

Посланици ће разматрати Приједлог стратегије унапређења друштвеног положаја лица са инвалидитетом у Републици Српској 2017 - 2026. година.

Народна скупштина разматраће и Нацрт стратегије развоја трговине Републике Српске до 2022. године.

Наставак сједнице парламента Српске заказан је за 10.00 часова.

19.50... Циљ Нацрта закона о ветеринарству Републике Српске јесте ефикасније уређење контроле кретања животиња, као и контроле њихових болести, што директно утиче на безбједност хране животињског поријекла.

Помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске Радмила Чојо истакла је да је било неопходно ускладити овај закон са законима који су везани за материју која се уређује законом о ветеринарству, те га ускладити са релевантним прописима ЕУ.

"Овим законом уређују се услови и начин обављања ветеринарске дјелатности, заштите здравља животиња, откривање, спречавање појаве, сузбијање и искорјењивање заразних болести животиња, те спречавање болести које су заједничке за животиње и људе", рекла је Чојо, образлажући законско рјешење у НСРС.

Она је нагласила да се законом уређују спровођење мјера ветеринарског јавног здравља, ветеринарско-санитарна контрола узгоја и промета животиња, производа, сировина и отпадака животињског поријекла, те хране за животиње и воде.

"Нацртом закона се уређује репродукција животиња, службена контрола и инспекцијски надзор у области ветеринарства, обиљежавање животиња, ветеринарски информациони систем, рад ветеринарске коморе, ветеринарска заштита животне средине и добробит животиња", додала је Чојо.

Народна скупштина Републике Српске размотрила је Нацрт закона о ветеринарству Републике Српске.

19.00... Циљ измјена и допуна Закона о заштити ваздуха је потреба за успостављањем система прикупљања података о квалитету ваздуха у Републици Српској, као и за израдом инвентара који ће послужити за извјештавање надлежних тијела у складу са преузетим међународним обавезама.

Образлажући овај приједлог закона у Народној скупштини Српске, министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић истакла је да је предложеним измјенама и допунама Републички хидрометеоролошки завод одређен као референтни центар Српске за праћење квалитета ваздуха, емисија у ваздух и ублажавања посљедица климатских промјена.

Голићева је додала да је Републички хидрометеоролошки завод задужен и за вршење размјене података о квалитету ваздуха и емисијама за потребе извјештавања у складу са преузетим међународним обавезама.

Приједлогом овог закона прописани су субјекти обавезни да достављају податке Републичком хидрометеоролошком заводу, о дјелатностима по секторима, којим се испуштају или уклањају гасови са ефектом "стаклене баште", као и обавеза именовања лица која ће обављати послове у вези са достављањем и провјером наведених података.

Предлагач се приликом израде измјена и допуна Закона о заштити ваздуха руководио и начелом "загађивач плаћа", као једним од основних начела заштите животне средине, а што је регулисано бројним директивама ЕУ у тој области.

Законско рјешење је размотрено у Народној скупштини.

18.40... Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о заштити и спасавању у ванредним ситуацијама омогућиће изградњу јединственог, ефикасног, рационалног и функционалног система заштите, као и успостављање стручног и инспекцијског надзора у овој области.

Образлажући овај приједлог закона у Народној скупштини Српске, директор Републичке управе Цивилне заштите Миле Међед рекао да је циљ овог приједлога закона заштита људи, материјалних и других добара од елементарне непогоде и других несрећа.

Он каже да је ово законско рјешење потребно због усклађивања одредаба Закона о републичкој управи, као и усклађивања са Законом о полицији и унутрашњим пословима.

Приједлогом закона се обезбјеђују предуслови за формирање центра за обуку и интервенције у оквиру Републичке управе Цивилне заштите као основне организационе јединице, успостављање ефикасног и функционалног система за осматрање, обавјештавање и узбуњивање, као и примјену најбољих искустава и праксе у ближем и даљем окружењу, прије свега ЕУ.

Посланици Народне скупштине размотрили су ово законско рјешење.

17.42... Народна скупштина Републике Српска размотрила је данас Приједлог закона о туризму чији је циљ стварање квалитетније уређене области пружања услуга туристичких агенција.

Министар трговине и туризма Републике Српске Предраг Глухаковић истакао је да је циљ овог закона дефинисање укупних подстицајних мјера и усмјеравање развоја мање развијених туристичких подручја и специфичних видова туризма.

"Приједлогом закона су нормиране и концесије у туризму, прецизније дефинисан инспекцијски надзор над примјеном одредаба овог закона, као и адекватна казнена политика ради сузбијања сиве економије у области туризма", рекао је Глухаковић образлажући ово законско рјешење.

Он је навео да ће Министарство трговине и туризма издавати лиценцу за све туристичке агенције које послују у Републици Српској.

Народна скупштина Републике Српске размотрила је и Приједлог закона о угоститељству којим се укида обавезно вођење књиге утисака и даје могућност да се пословна књига води електронски.

Глухаковић је нагласио да су законским одредбама поједностављени услови за обављање угоститељске дјелатности, укидањем обавеза у вези са кадровском оспособљеношћу руководилаца и лица која непосредно услужују госте у угоститељским објектима.

"Такође, укида се обавеза категоризације сеоских домаћинстава, односно објеката који пружају угоститељске услуге на селу. Приједлогом закона о угоститељству прецизиране су одредбе у вези са продајом и послуживањем алкохолних пића лицима млађим од 18 година", додао је Глухаковић.

17.07... Сједница Народне скупштине Републике Српске настављена је након паузе разматрањем Приједлога закона о туризму. Посланици ће разматрати и Приједлог закона о угоститељству.

Народна скупштина Републике Српске прије паузе размотрила је више приједлога закона.

14.14... Циљ Приједлога закона о превозу у друмском саобраћају Републике Српске је побољшање услова за јавни превоз лица, као и осавремењивање тржишта превоза у друмском саобраћају, чиме би се превозницима олакшао и приступ тржишту ЕУ.

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић истакао је да се овим законом уређују услови за превоз лица и ствари у друмском саобраћају, као јавни превоз и превоз за властите потребе, те начин вршења превоза.

Он је нагласио да је разлог за доношење закона успостављање тржишта превоза у друмском саобраћају у ком би се примјењивали једнаки услови и правила у погледу приступа.

О наведеном закону није било посланичке расправе.

Народна скупштина Републике Српске размотрила је и Приједлог закона о општој безбједности производа у Српској, којим се уређују општа безбједност производа који су стављени на тржиште, критеријуми за оцјењивање усаглашености производа са општим захтјевом за безбједност.

Основни разлог за доношење овог закона садржан је у обезбјеђивању услова у којима ће се, у оквиру Уставом загарантоване слободе кретања робе и заштите потрошача, на тржиште Републике Српске пласирати искључиво безбједни производи који су усклађени са захтјевима окружења и ЕУ.

Након што је Клуб посланика СНСД-а затражио паузу, сједница Народне скупштине Републике Српске биће настављена у 17.00 часова разматрањем Приједлога закона о туризму.

13.30... Приједлогом закона о заступању у осигурању и посредовању у осигурању и реосигурању Републике Српске уређују се послови и дјелатност заступања у осигурању, односно посредовања у осигурању и реосигурању.

"Овим актом уређује се пословање и правила пословања, надзор над обављањем послова и дјелатности заступања у осигурању, односно посредовања у осигурању и реосигурању", наводи се у образложењу законског рјешења.

Народна скупштина Републике Српске размотрила је Приједлог закона о заступању у осигурању и посредовању у осигурању и реосигурању.

12.52... Циљ Приједлога закона о допуни Закона о друштвима за осигурање јесте испуњење обавеза из Акционог плана БиХ за отклањање недостатака у борби против прања новца.

Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија истакао је да циљ наведеног законског рјешења јесте и хармонизација система спречавања прања новца и финансирања тероризма са стандардима и преопорукама Радне групе за финансијске мјере против прања новца - ФАТФ.

"То би допринијело уклањању БиХ са ФАТФ сиве листе", рекао је Тегелтија, образлажући наведено законско рјешење у Народној скупштини Републике Српске.

Он је нагласио да би неусвајање наведеног законског рјешења повећало ризик да БиХ буде стављена на црну листу ФАТФ.

О наведеном законском рјешењу, које је у скупштинску процедуру упућено по хитном поступку, није било посланичке расправе.

12.30... Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић истакао је данас да јавна предузећа "Путеви", "Ауто-путеви", "Аеродром" и "Поште" послују позитивно, док су "Жељезнице Републике Српске" исказале губитак.

"Јавна предузећа, осим `Жељезница`, а која су у надлежности Министарства саобраћаја и веза Републике Српске, послују позитивно. `Жељезнице` имају проблем који је кумулиран годинама и због тога смо покренули одређене процесе", рекао је Трнинић током актуелног часа у Народној скупштини Републике Српске.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић рекао је да на евиденцији Завода за запошљавање Републике Српске има 124.527 незапослених.

"Ово је најмањи број незапослених у Српској у посљедњих 15 година. Због тога сумњам у податке Европске комисије о броју незапослених у Српској и БиХ", каже Савановић.

11.54... Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је да ће Влада Српске учинити све што је могуће у оквиру правних норми како би дала подршку и помоћ да буде деблокиран рачун компаније "Алумина".

Ђокић је поновио да је рјешење за овај случај могуће пронаћи "у размијевању Основног суда у Зворнику након става Окружног привредног суда из Бањалуке, али и Окружног привредног суда из Бијељине, који је јуче изнио став у вези са потраживањем предузећа `Павгорд` на основу откупљених потраживања од литванске Укио банке".

Одговарајући на посланичко питање да ли ће "Зарубежњефт" напустити Српску, Ђокић је рекао да никоме у Влади Српске није упућен било какав акт о намјери некога из "Оптима групе" да напусти пословање у Српској.

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић рекла је да је незамисливо да једна земља на граници са другом гради складиште радиокативног отпада.

Голићева је навела да су власти Хрватске објавиле да ниједна примједба стручњака Српске и БиХ у вези са грађењем складишта радиоактивног отпада на Трговској гори у Хрватској није уважена.

10.42... Посланичким питањима министрима у Влади Републике Српске - "Актуелни час", у Бањалуци је данас почела сједница Народне скупштине Српске.

Посланици ће по хитном поступку разматрати Приједлог закона о допуни Закона о друштвима за осигурање.

Биће разматрани и Приједлог закона о заступању у осигурању и посредовању у осигурању и реосигурању, Приједлог закона о туризму, те Приједлог закона о превозу у друмском саобраћају Републике Српске.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Колегијум Народне скупштине Републике Српске једногласно је усвојио дневни ред 18. редовне сједнице на којем се налази 31 тачка.

Колегијум НСРС је упознат са одлуком Одобра за привреду да се 4. маја у 12.00 часова одржи јавно саслушање у вези Приједлога одлуке о давању сагласности на Одлуку Владе Републике Српске о продаји 64,9998% акција основног капитала акционарског друштва Рудници жељезне руде "Љубија" Приједор, методом непосредног одабира купца.

Како је истакнуто јавно саслушање не одлаже расправу о тачки дневног реда, а шеф Клуба посланика ПДП-а Мирослав Брчкало рекао је да су медији погрешно интерпретирали његову изјаву о томе.

Први дио сједнице биће одржан 25., 26. и 27. априла, а ако посланици не заврше расправу о свим тачкама Дневног реда први наставак 18. сједнице биће одржан 10., 11. и 12. маја. Уколико буде потребно други наставак 18. сједнице биће одржан 16., 17. и 18. маја 2017. године.

Одлука о продаји државног капитала у "Љубији" је 29. тачка дневног реда.

Посланици Парламента Срспке разматраће данас Приједлог закона о допуни Закона о друштвима за осигурање - по хитном поступку, Приједлог закона о заступању у осигурању и посредовању у осигурању и реосигурању, Приједлог закона о превозу у друмском саобраћају Републике Српске.

Извор: РТРС/СРНА