latinica  ћирилица
25/04/2017 |  11:04 ⇒ 18:13 | Аутор: РТРС

ФБиХ: Ветерани блокирали поједине граничне прелазе; Парламент неће разматрати резолуцију

Клуб посланика ХДЗ 1990 у Представничком дому Парламента ФБиХ тражио је да се на дневни ред данашње сједнице уврсти резолуција о борачким правима коју тражи Савјет бранилаца ФБиХ, али нису добили потребну већину.
Протест демобилисаних ветерана у ФБиХ (фото: А. Бајриж/Аваз) -
Протест демобилисаних ветерана у ФБиХ (фото: А. Бајриж/Аваз)

Исмет Османовић, шеф Клуба СДА рекао је да та странка неће подржати уврштавање на дневни ред резолуције о бранитељима/борцима, јер се о њој нису изјаснила парламентарна тијела. То је подржао и шеф Клуба ХДЗ-а Јозо Багарић, уз образложење да ту резолуцију нису разматрала надлежна тијела ХНС-а.

За стављање резолуције на дневни ред гласало је 29 посланика, 48 је било суздржаних и троје против.

Један дио ратних ветерана данас протестује испред зграде Парламента ФБиХ, а ветерани из ХНК су данас блокирали два гранична прелаза као вид упозорења.

Уколико се усвоји резолуција о бранитељима/борцима, за спровођење свих њихових захтјева потребно је обезбиједити додатних 200 милиона КМ на годишњем нивоу у буџету Владе ФБиХ.

Претходно је Един Мушић, предсједник удружења "Заборављени бранитељи", рекао да су незадовољни ратни ветерани блокирали граничне прелазе гдје улази роба.

Он је истакао да ће блокада трајати све док се не усвоји резолуција бранитеља/бораца у парламенту Федерације БиХ, јер су се владајуће странке писаним путем заложиле да ће усвојити резолуцију.

Ветерани су поручили да ће истрајати у својим захтјевима.

Истовремено, незадовољни бивши борци, окупљени испред зграде парламента ФБиХ, поручили гсу рађанима да они нису криви и да је сва одговорност на делегатима Представничког дома парламента ФБиХ од којих траже да поштују оно што су се договорили.

Траже усвајање резолуције о ветеранима у парламенту ФБиХ, те израду закона о јединственом регистру припадника Оружаних снага ФБиХ и објаву пописа корисника права. Њихов основни захтјев је да бивши борци добију по шест КМ за сваки мјесец учешћа на првој борбеној линији и да се направи нови регистар ветерана.

Извор: Агенције