latinica  ћирилица
25/04/2017 |  13:18 ⇒ 19:33 | Аутор: РТРС

"Одлука о продаји акција "Љубије" штетна по интересе грађана"

Шеф Клуба посланика ДНС-а у Народној скупштини Републике Српске Споменка Стевановић оцијенила је данас да је одлука Владе Српске о продаји акција Рудника жељезне руде /РЖР/ "Љубија" штетна за интересе грађана Републике Српске.
Споменка Стевановић, предсједник Клуба ДНС-а у Народној скупштини РС - Фото: nezavisne novine
Споменка Стевановић, предсједник Клуба ДНС-а у Народној скупштини РСФото: nezavisne novine

Стевановићева је рекла новинарима у Бањалуци да "Израел инвестмент група" нема никаква искуства у области рударских послова.

"Уговором из 2004. године РЖР `Љубија` се одрекла експлоатационих права па је питање зашто се купује. Највјероватније из разлога комерцијалне и шпекулантске природе и ради евентуалне препродаје атрактивних непокретности у Приједору, а које су у власништву РЖР `Љубија`", рекла је Стевановићева.

Она је додала да су два члана ДНС из Одбора за привреду Народне скупштине Српске била против јавног саслушања представника "Израел инвестмент групе" и "Арселор Митала" /4. маја/ поводом одлуке Владе о продаји акција РЖР "Љубија".

"Приједлог је дошао од ПДП-а, и мислимо да је он био политикантски, те да је жеља неких опозиционих партија да ово питање претворе у циркус, у коме ДНС не жели да одлучује", навела је Стевановићева.

Она је поручила да ће посланици ДНС-а свој став о продаји акција РЖР "Љубија" изнијети у скупштинској расправи о наведеној одлуци, али и током гласања.

На питање како ће се ДНС понашати ако буде прегласан, Стевановићева је рекла да о коалиционим односима треба да размишљају сва три партнера.

"Није добро што је ова тачка на овакав начин уврштена у дневни ред без претходно постигнуте сагласности", рекла је Стевановићева.

Говорећи о тврдњи посланика НДП-а Драгана Чавића да о овом случају посједује тајне документе, Стевановићева је рекла да је обавеза свих који имају такве списе да омогуће да они постану јавни.

Извор: СРНА