latinica  ћирилица
25/04/2017 |  14:03 | Аутор: РТРС

Извјештај о систему финансијског управљања доставило 70 институција

Годишњи извјештај о систему финансијског управљања и контроле за 2016. годину Централној хармонизацијској јединици Министарства финансија и трезора БиХ доставило је 70 институција БиХ, од 74 које су на то биле обавезне.
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

Из Министарства финансија и трезора БиХ саопштено је да извјештаје Централној хармонизацијској јединици нису доставили Институт за нестала лица БиХ, Комисија за концесије БиХ, Министарство правде БиХ и Канцеларија за разматрање жалби по јавним набавкама БиХ.

Централна хармонизацијска јединица, у складу са Законом о финансирању институција БиХ, урадила је Консолидовани извјештај о систему финансијског управљања и контроле у институцијама БиХ за 2016. годину.

Анализом резултата добијених из годишњих извјештаја иниституција за 2016. годину у Консолидованом извјештају закључено је да је управљање ризицима компонента финансијског управљања и контроле која је најслабије развијена у институцијама БиХ.

Само 43 институције процијениле су ризике, што је 61 одсто од укупног броја институција које су доставиле извјештај за прошлу годину, а 34 институције извршиле су процјену утицаја и вјероватноће настанка ризика.

У Консолидованом извјештају о финансијском управљању и контроли у институцијама БиХ за 2016. годину, који је објављен на интернет страници Министарства финансија и трезора БиХ, наводи се да је заштита имовине или ресурса регулисана интерним процедурама готово у свим сегментима, осим у подручју заштите информационих система.

"Неопходно је интерним процедурама уредити ову област како би биле спријечене неовлаштене измјене у постојећим софтверима, спријечен губитак и разоткривање података или неовлаштен физички приступ имовини", наведено је у извјештају.

Савјет министара БиХ, који је Консолидовани извјештај усвојио на сједници 12. априла, закључком је задужио институције БиХ да наставе активности на успостављању и развоју система финансијског управљање и контроле.

Извор: СРНА