latinica  ћирилица
26/04/2017 |  07:59 ⇒ 27/04/2017 | 07:59 | Аутор: РТРС

Соколац: Постигнут договор, домаћим дрвопрерађивачима приоритет у испоруци (ФОТО/ВИДЕО)

На Сокоцу је данас постигнут договор- домаћи дрвопрерађивачи имаће приоритет у испоруци сировина! Након разговора са ресорним министром и директором шума Српске договорено је да в.д. директора Шумског газдинства буде Страхиња Башевић, што је такође био један од захтјева дрвопрерађивача ове регије.
Соколац: Министар са дрвопрерађивачима -
Соколац: Министар са дрвопрерађивачима

Довољне количине дрвних сортимената и приоритет за домаће дрвопрерађиваче, завршетак измјена Правилника са критеријумима за уговарање дрвних сортимената у складу са Законом о шумама, уз посебно кристалисање питања снабдијевања дрвопрерађивача с подручја неразвијених општина и почетак његове примјене од децембра ове године, сажетак је данас постигнутог договора.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Стево Мирјанић рекао је да је на данашњем састанку постигнута сагласност да треба све учинити да се у оквиру предузећу Шуме Српске и дрвопрераде успостави однос који ће представљати континуитет и сталност у снабдијевању дрвопрерађивача, што би омогућило њихов несметан рад.

Дрвопрерађивачи задовољни, жале што су на путу до рјешења били принуђени и на блокаде саобраћаја. Предсједник Удружења дрвопрерађивача са Сокоца Бране Витомир рекао је да су дрвопрерађивачи задовољни постигнутим договором и да се надају да ће дата обећања бити испуњена.

- Свједоци смо да се и данас и јуче и поред нас извози и иде даље. Обећали су да сутра већ неће, надамо се да ће тако и бити - рекао је Витомир.

Сутра истиче рок извозницима обловине са листе оних који су куповали, препродавали и извозили високо вриједне дрвне сортименте да оправдају своје послове. Уколико то не учине, уговори са њима биће раскинути. Директор ЈП Шуме Српске Ристо Марић потврдио је да ће у наредне седмице бити разрјешен и проблем именовања директора ШГ Романија и расписан нови конкурс.

- На тој позицији биће човјек који испуњава све услове. Наравно, законом је регулисано како то треба да се проведе - рекао је Марић.

Именовање Рајка Булајића за директора соколачког Шумског газдинства било је изненађење и за предсједника Српске Милорада Додика. Уз подршку данашњем договору, Додик се залаже и за коначни обрачун са криминалом.

- Желимо ред, не желимо раскол. Не стојим иза било кога из СНСД-а ко је извршио било какву злоупотребу закона - рекао је Додик.

Уз брига о потребама домаћих дрвопрерађивача, а не трговаца трупцима, предстоји и уређење стања у приватним шумама гдје је преко 800 хиљада кубних метара обловине, а контрола нелегалне сјече и чување шума већ је повјерена посебним тимовима, јер локални шумари и полиција с тим нису могли да се изборе у својим срединама.