latinica  ћирилица
26/04/2017 |  15:18 ⇒ 17:32 | Аутор: РТРС

Обиљежено 25 година од формирања Прве шиповачке бригаде (ВИДЕО)

Широву је данас обиљежено 25 година од формирања Прве шиповачке лаке пјешадијске бригаде у чијем саставу су били борци из овог мјеста и расељени из сусједне општине Јајце.
Обиљежавање 25 година од формирања Прве шиповачке лаке пјешадијске бригаде - Фото: СРНА
Обиљежавање 25 година од формирања Прве шиповачке лаке пјешадијске бригадеФото: СРНА

Тим поводом служен је парастос и положени су вијенци на Централаном спомен-обиљежју у Шипову и на Војничком гробљу у Натпољу, гдје су сахрањена 62 погинула борца ове бригаде.

Предсједник Предсједништва Борачке организације Републике Српске Душко Милетић рекао је да је ова бригада имала славан пут и да је заједно са осталим јединицама и бригадама Војске Републике Српске дала немјерљив допринос одбрани Српске.

Некадашњи припадник ове бригаде Миле Глишић апеловао је на надлежне да више пажње поклоне демобилисаним борцима. "Требало би да се поведе већа брига о демобилисаним борцима који нису запослени", рекао је Глишић.

Прва шиповачка лака пјешадијска бригада формирана је 26. априла 1992. године, по наређењу команданта 30. дивизије пуковника Станислава Галића.

Бригада је имала од 1.500 до 1.950 бораца зависно од периода, а протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату из њеног састава погинуло је 125 бораца, док је 320 рањено.

Извор: Срна