latinica  ћирилица
27/04/2017 |  09:18 ⇒ 16:16 | Аутор: РТРС

Након одлуке суда: Харадинај слави "побједу", Влада Србије одржала хитну сједницу

Суд у Колмару данас је одлучио да не изручи бившег лидера терористичке тзв. ОВК Рамуш Хараданија Србији.
Рамуш Харадинај у судници у Колмару - Фото: AFP
Рамуш Харадинај у судници у КолмаруФото: AFP

Харадинај је изјавио да је "ово побједа Албанаца" и да је он данас слободан човјек да се врати кући. Обратио се својим присталицама испред суда рекавши да је "ова битка добијена" и захвалио им на подршци.

Иначе, одлука суда о ослобађању бившег косовског премијера је у судници дочекана аплаузом.

"Пошто сам сада слободан, идем да добијем пасош у Стразбуру. Надам се да ћу се данас вратити на Косово. Изгубљена су четири мјесеца, вријеме је драгоцјено", рекао је Харадинај.

На захтјев премијера Србије Александра Вучића одржана је ванредна сједница Владе. Вучић, министарка правде Нела Кубуровић и директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић ће се обратити медијима у 13.15 у Прес сали Владе Србије.

Прије седнице која је почела у 11 часова, министар Небојша Стефановић је рекао новинарима да ће одлука суда у Колмару бити прва тачка дневног реда.

Харадинај, некадашњи вођа тзв. ОВК, а данас на челу Алијансе за будућност Косова, ухапшен је 4. јануара на граници Швајцарске и Француске по Интерполовој по,терници коју је за њим расписала Србија.

Министарство правде Србије је потом упутило Француској захтјев за његово изручење уз сву пратећу документацију о истрази која је против њега у току.

Харадинај је недјељу дана након хапшења пуштен да одлуку суда о захтјеву Србије за екстрадицију чека на слободи, али му је одузет пасош и забрањено да напушта територију Француске.

Истрага против Харадинаја у Србији је покренута 2004. године, а у јануару је проширена новим оптужбама и новим доказима који су прослеђени суду у Колмару.

Харадинају је суђено у Хашком трибуналу за ратне злочине на КиМ, али је 2012. правоснажно ослобођен свих оптужби.

Србија тражи Харадинаја због сумње да је извршио кривична дјела ратних злочина против цивилног становништва на КиМ у току 1998. и 1999. године, а ријеч је, како је Београд саопштио, о дјелима која нису била предмет суђења пред Хашким трибуналом.

Зашто су европски медији прво јавили да ће Харадинај бити изручен

Бивши вођа ОВК Рамуш Харадинај ослобођен је на основу преиначене одлуке, по којој је требало да буде изручен Србији, пренијела је телевизија „Прва“.

Одлука је, како наводи та телевизија позивајући се на незванична сазнања, образложена тиме да би посљедице изручења биле веома тешке по Рамуша Харадинаја.

Вијест о првобитној одлуци и преиначењу јутрос се појавила на сајту „Јуроњуза“, али је затим повучена.

И „Јуроњуз“ и британска агенција Ројтерс су јутрос под ознаком „хитно“ пренијели информацију да ће Рамуш Харадинај бити изручен Србији.

„Француски суд је одобрио изручење бившег премијера Косова Рамуша Харадинаја Србији, гдје је оптужен за ратне злочине“, стајало је у првобитној информацији коју је „Јуроњуз“ пренио око 10 часова јутрос.

Сат времена касније, „Јуроњуз“ је, такође под ознаком „хитно“, кориговао исту вијест.

„Корекција: Француски суд је одбио да изручи бившег премијера Косова Рамуша Харадинаја Србији, гдје је оптужен за ратне злочине“, наведено је на сајту.

Првобитна вијест је скинута, али је остала у меморији паметних телефона као нотификација.

Ројтерс је емитовао тај „флеш“ 10 минута од почетка заседања суда, у 9.00 сати, а потом и целу информацију да ће Харадинај бити изручен Србији, да би након неколико минута услиједила исправка.

Исправљену дужу верзију вијести британска агенција је емитовала тек у 9.35.

Дрецун: Политичка одлука са ужасно лошом поруком Србима

Предсједник Одбора за Косово и Метохију Скупштине Србије Милован Дрецун рекао је да је одлука француског суда да пусти Рамуша Харадинаја на слободу политичка одлука, која шаље ужасно лошу поруку Србима на Косову и Метохији.

"Ово је политичка одлука, која шаље ужасно лошу поруку Србима на Косову и Метохији. Француска се сврстала сада у ред оних који врше дискриминацију жртава, који селективно кажњавају злочинце, гледају на то које је националности, онда тако и поступају", рекао је Дрецун.

Оцијенио је да то представља "крах било каквих покушаја и било какве наде да може да дође до суштинског помирења између Срба и Албанаца".

"Ако се највећи ратни злочинац на Космету - Рамуш Харадинај налази на слободи и треба да представља неку политичку личност, ако он треба да изграђује институције на Космету и трабуња о некаквом мултиетничком Космету и суживоту, онда Срби немају никакву перспективу на Космету", рекао је Дрецун.

Он је оцијенио да је одлука суда у Колмару "велика грешка не само француског правосуђа, него уопште француске политике".

Анђелковић: Харадинаја и даље штите свјетски моћници

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић рекао је да је француско судство донијело одлуку да ослободи некадашњег вођу терористичке ОВК-а Рамуша Харадинаја, када је видјело да исти они који су га штитили и даље владају свијетом.
Он је рекао да се након побједе Доналда Трампа на америчким предсједничким изборима очекивала озбиљна промјена политике САД, али да се показало да је систем озбиљнији од Трампа и да он не може много тога да уради, макар за сада.

Подсјећа да је на предсједничким изборима у Француској у првом кругу побиједио глобалиста Емануел Макрон, те да све то утиче на људе у систему у Француској да се охрабре да раде како су раније радили.

"Они су свесни да је Харадинај злочинац и да је оно што је НАТО радио и то што чине мондијалистичке структуре против међународног права и људскости, али виде да и даље ти људи који су на врху те пирамиде опстају. Онда они на нижем нивоу настављају да раде по старом", рекао је Анђелковић.

Он је истакао да је француско судство толико дуго ишчекивало шта да уради, да види глобалне трендове.

"А, када је видјело да исти они који су штитили Харадинаја и даље владају светом и да, без обзира што им слаби моћ, за сада успијевају да опстану, судство је у складу са тим поступило", оцијенио је Анђелковић.

Делегација Скупштине Србије напустила је засједање Парламентарне скупштине Савјета Европе у Стразбуру у знак протеста због одлуке француског суда да ослободи Рамуша Харадинаја.

Извор: СРНА/Танјуг/Новости