latinica  ћирилица
27/04/2017 |  19:35 ⇒ 28/04/2017 | 08:57 | Аутор: РТРС

Македонија у политичком хаосу (ФОТО/ВИДЕО)

Драма се ноћас дешавала на улицама Скопља и раније вечерас у парламенту Македоније-Собрању.
Упад у зграду Собрања(фото: twitter.com/seirdotmk) -
Упад у зграду Собрања(фото: twitter.com/seirdotmk)

Обрачуни сукобљених страна дешавали су се и на улицама Скопља.

1.18 - Ситуација у центру Скопља је нормализована, саопштило је македонско министарство унутрашњих послова. Повријеђене су укупно 102 особе, укључујући 22 полицајца и тројицу посланика, саопштила је македонска полиција. 

00.40 Испред македонског Собрања ситуација је тренутно мирна, а грађани Македоније, који мјесецима протестују против могућности да СДСМ Зорана Заева са албанским партијама формира нову владу, вечерас ће у шаторима заноћити испред зграде Собрања.

00.27 Повријеђено је укупно 45 особа, међу којима троје полицајаца и припадника обезбјеђења у Собрању, каже директорка градске болнице у Скопљу.

23.35 – Присталице покрета "За заједничку Македонију" постављају шаторе испред парламента. Поручују: "Идемо до краја!", преноси телевизија Нова а јавља РТС.

22.35 - Спутњик јавља да је више од 50.000 људи испред парламента.

22.25 - Предсједник Македоније Ђорђе Иванов позвао лидере свих странака у Македонији на консултације у свој кабинет сутра ујутру.

22.15 - Припадници специјалне јединице који су ушли у Собрање Републике Македоније евакуисали су 30 посланика, објавило је македонско Министарство унутрашњих послова.

22.20 - Тренутно је пред македонским парламентом мирно, али је маса грађана распоређена са стране и на задњем улазу зграде.

22.05 - Премијер Србије Александар Вучић сазвао је хитну сједницу Бироа за координацију служби безбједности која ће се одржати сутра у 14 часова, а поводом дешавања у Македонији.

22.00 - Девет повријеђених посланика примљено у скопску Градску болницу, јављају македонски медји.

21.47 - Запад о упаду у Собрање: Потребан дијалог, a полиција да дјелује заштитинички.

21.44 - У овом тренутку немамо грађански рат, али није искључено да до њега дође, каже Неделковски за Спутњик. То како ће се понашати Албанци у овој ситуацији је питање које се тиче не само Македоније, већ и земаља у окружењу, укључујући Србију.

21.37 - Из свих градова Републике Македоније народ креће ка Скопљу, каже новинар Миленко Неделковски.

21.33 - Миленко Неделковски, познати македонски новинар и аналитичар за Спутњик каже да ће, према незваничним информацијама, македонски председник Ђорђе Иванов око 23 сата прогласити ванредно стање.

21.32- Стручњак за безбједност Џевад Галијашевић је рекао да то што се дешава у Македонији није македонска већ балканска криза.

21.30 - Осам лица са повредама главе и ногу примљено је вечерас у скопску Клинику "Свети Наум Охридски", потврдила је директор ове здравствене установе Јасмина Чабуковска.

Она је навела да од осам примљених пацијената један има потрес мозга, али да му је добро опште здравствено стање.

У Градској болници и Ургентном центру вечерас нису довезене повријеђене особе, потврђено је из ових здравствених установа, јавља агенција МИА.

21.20 - Четворица посланика повријеђена су у сукобима прије него што су специјалци зауставили масу пред улазом у Собрање. Нападнуто је неколико новинарских екипа.

21.05 - Европски комесар за проширење Јоханес Хан најоштрије је осудио насиље до којег је вечерас дошло у у македонском Собрању, у који су упали демонстранти након што је парламентарна већина изабрала Талата Џаферија за предсједавајућег парламента.

20.56 - Предсједник ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски саопштио је вечерас, након упада демонстраната у зграду Собрања у Скопљу, да насиље није рјешење и да је потребно смирити страсти.

"Позивам на присебност. Народ не треба да насједа на провокације СДСМ-а и оних који желе да врате државу у дубоку кризу и испуне њихов сценарио", написао је Груевски на "Фејсбук" профилу.

Он је поручио да ће се ВМРО-ДПМНЕ супроставити овим антидржавним поступцима СДСМ правним и политичким средстима.

20.40 - Организација "За заједничку Македонију", блиска ВМРО-ДПМНЕ, позвала присталице из свих дијелова Македоније да дођу пред зграду Собрања, јавља скопска телевизија Сител.

20.35-  У нередима у Собрању теже је повријеђен и посланик Алијансе за Албанце, Зијадин Села, јавља скопски портал А1он.

19.49 - Маскиране особе упале у Собрање. Разбијене главе лидеру СДСМ-а Зорану Заеву и посанику те странке Дамјану Манчевском, јављају медији.

19.25 - Присталице порета "За заједничку Македонију" упале су у зграду Собрања.

Извор: Агенције