latinica  ћирилица
28/04/2017 |  08:18 ⇒ 08:24 | Аутор: РТРС

Београд- Отварање изложбе о Јасеновцу

У Дому Народне скупштине Србије данас ће свечано бити отворена јеврејско-српска изложба "Јасеновац - право на незаборав", поводом обиљежавања 72 године од пробоја из тог усташког концентрационог логора.
Скупштина Србије - Фото: РТРС
Скупштина СрбијеФото: РТРС

У оквиру програма отварања, биће уприличени уписивање у "Бијелу књигу Јасеновачког незаборава", обраћања преживјеле дјеце логораша и пројекције филмова, најављено је из Скупштине Србије.

Отварању изложбе присуствоваће и министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић.

- Изложба у холу Скупштине у Београду представља допринос ове институције ширењу истине о једном од највећих стратишта и једном од најбруталнијих логора у Другом светском рату - рекао је предсједник Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону Иван Костић.

Он је на сједници Одбора, одржаној 19. априла, изјавио да је истина о Јасеновцу и страдању Срба веома важна, нарочито у времену када су "усташтво и неонацизам постали званичне политике суседне Хрватске".

Изложбу организују Одбор Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону и Одбор за права дјетета, а подржана је од Министарства спољних послова Србије. Изложба ће свечано бити отворена у 18.30 часова, а у холу Скупштине биће постављена до 10. маја.

Пробој јасеновачких логораша прије 72 године обиљежен је низом комеморативних скупова у Спомен-подручју Јасеновац током прошлог викенда.

У недјељу, 23. априла, у Спомен-подручју Доња Градина служен је парастос за све невино страдале жртве српског, јеврејског и ромског народа у усташком концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доњој Градини.

Парастос за српске жртве на гробном пољу "Храстови" служио је Његова светост патријарх српски Иринеј, а потом су упућене молитве на јеврејском и ромском језику у помен страдалницима.

Парастосу су присуствовали предсједник Републике Српске Милорад Додик, премијер Србије Александар Вучић, званичници Републике Српске и Србије, представници дипломатског кора, те велики број грађана, међу којима и потомци страдалих у јасеновачком логору.

Одвојени комеморативни скуп у Спомен-подручју Јасеновац одржан је и под покровитељством хрватског Сабора, којем је присуствовао предсједник Владе Хрватске Андреј Пленковић.

Пробој из логора, 22. априла 1945. године, извршило је 600, од преостала 1.073 логораша затворена у Циглани, када су схватили да их чека сигурна смрт.

Овај пробој преживјело је њих 117.

Извор: СРНА