latinica  ћирилица
29/04/2017 |  20:11 ⇒ 20:13 | Аутор: РТРС

Стоилковић за РТРС: Тиранска платформа је покушај државног удара (ВИДЕО)

Грађани Македоније који су се супротстављали Тиранској декларацији, сада ће то још јаче радити”, сматра Иван Стоилковић, лидер Срба у Македонији и посланик Собрања.
Иван Стоиљковић - Фото: РТРС
Иван СтоиљковићФото: РТРС

"Сви су у Македонији увидјели велику превару јер Тиранска платформа је покушај извођења државног удара, а а признавање тог од стране неких западних држава само долијева уље на ватру и подиже свијест код народа да треба да продужи борбу за своје интересе", рекао је Стоилковић у интервјуу за РТРС.

Он каже да би свако супротно понашање водило ка нестанку Македоније као државе, страдању народа, дестабилизацији и свему ономе што ниједан нормалан човјек не би пожелио у региону.

Стоиљковић каже да 'Tиранска платформа' мора пасти, зато што, прије свега, уводи двојезичност у Македонији.

"Када буде стављена у живот, ми ћемо као родитељи морати нашу дјецу да шаљемо још од првог разреда да уче малбански језик, заједно са Македонским језиком. Албански језик постаје не само сванични, него и обавезни језик. Не постоји у свијету билингована држава. Македонија би у том погледу постала уникатна", рекао је Стоилковић.

Говорећи о српској позицији, Стоилковић каже да би Тиранска декларација била увод у федерализацију јер она ставља Албанце у ексклузивни положај да одлучују о судбини свих грађана Македоније.