latinica  ћирилица
01/05/2017 |  08:50 ⇒ 18:05 | Аутор: РТРС

Први мај-Међународни празник рада (ВИДЕО)

Данас се обиљежава Међународни празник рада - Први мај.
Добој:Градски дувачки оркестар започео обиљежавање 1. маја - Фото: СРНА
Добој:Градски дувачки оркестар започео обиљежавање 1. мајаФото: СРНА

Празник је установљен као знак сјећања на 1. мај 1886. године, када је више десетина хиљада радника у Чикагу изашло на улице захтијевајући боље услове рада и осмочасовно радно вријеме.

Организатори протеста претходно су упутили захтјеве послодавцима и властима тражећи да их испуне до тог датума. Радници су захтјеве изразили у пароли "три осмице" - по осам сати рада, одмора и културног уздизања.

У Српској су поводом Међународног празника рада данас и сутра нерадни дани.

Велики број грађана 1. мај проводи на излетиштима. Роштиљ, пиће и добро друштво – то је слика данашњег празника.

У Градском парку у Добоју јутрос је, звуцима Градског дувачког оркестра на традиционалном првомајском уранку, почело обиљежавање 1. маја - Међународног празника рада.

Члан оркестра Горан Митровић, који је и професор музике, рекао је новинарима да су традиционалним корачницама подсјетили Добојлије на пријашња времена.

Најстарији члан Радомир Ристић, који је у оркестру од 1968. године, навео је да грађани данас имају мање осјећаја за ову традицију коју Добој његује од 1920. године.

"Некада нас је у оркестру било 40, возио нас је градски аутобус, а свирало се ујутро од 3.30 часова. Данас нас је свега девет, јер је све мање интересовања", рекао је Ристић.

Оркестар је, након обиласка града, наставио ширити звуке уранка по добојским приградским насељима.

Дувачки оркестар настао је у оквиру друштва "Соко" 1920. године. Оркестар је доста брзо оспособљен за наступе на манифестацијама. Од тада, многобројни наступи дувачког оркестра утицали су и доприносили обогаћивању садржаја културно-забавног живота у Добоју.

Поводом 1. маја - Међународног празника рада, синдикати у Сребреници нису се огласили, нити организовали било какве садржаје.

Сребреничка излетишта јутрос су празна, а традиција паљења првомајских ватри нестала је неколико година након одбрамбено-отаџбинског рата.

Очекује се да ће током дана неки од грађана доћи код изворишта љековитих вода Губер.

Већи број приватних фирми у Сребреници данас ради, а становници су искористили лијеп дан да санирају штете у малињацима и другим воћњацима, које су изазвали недавни снијег и мраз.

Осим овога, обавља се и прољећна сјетва, која је "закаснила" због неповољних временских услова.

Велики број омладине и старијих јутрос се организованим превозом и властитим возилима упутио на познато требињско излетиште Убла, гдје је организован првомајски уранак.

На Ублима се од јутрос роштиља, млађи играју фудбал, а велики је број и младих брачних парова са бебама.

Планинари "Вучјег зуба" организоваће и показну вјежбу постављања шатора и сналажења у природи.

Градска управа организовала је ове године уранак на Ублима послије двадесетпетогодишње паузе, а за све грађане био је обезбијеђен бесплатан аутобуски превоз.

Замјеник градоначелника Мирко Ћурић рекао је Срни да му је веома драго због тога што се на уранку окупио велики број грађана и изразио наду да ће се идућих година на овом излетишту окупљати и становници сусједних општина.

Грађани Требиња данас су се традиционално окупили и на излетиштима Студенац и Ушће код Ластве.

Извор: РТРС/СРНА