latinica  ћирилица
02/05/2017 |  09:09 ⇒ 17:11 | Аутор: РТРС

Додик: "Добровољачка улица" несумњив ратни злочин (ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да Српска ове године у федералном Сарајеву неће обиљежавати 25 година од страдања Срба и војника ЈНА у некадашњој Добровољачкој улици јер не жели да српски народ буде додатно понижен.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Додик је рекао да је важно да се нико не излаже опасности од поновног страдања у Сарајеву, те да не треба дозволити да прислужене свијеће и положено цвијеће опет заврше у контејнерима.То је додатно понижење и зашто бисмо се ми томе излагали?

То говори о другој страни у БиХ, не о нама. Ја сам одавно увјерен да од БиХ нема ништа када на овај начин не може да истрпи и прихвати помирење", истакао је Додик и навео да би било потребно да свако одаје пошту својим страдалим сународницима и да се то поштује, а не омаловажава, као што се раније могло видјети.Он је нагласио да ће Српска помен страдалим Србима давати тамо гдје може.

Навео да је случај "Добровољачка улица" несумњив ратни злочин, који показује да политички договор о напуштању војника ЈНА Сарајева није био поштован.

Почетком маја 1992. године, злочин над недужним војницима, официрима и грађанским лицима на служби у ЈНА, током договореног мирног повлачења из Сарајева, починили су припадници такозване Армије БиХ, територијалне одбране и паравојних муслиманских фаланги којима су командовали освједочени пријератни криминалци сарајевског подземља.

За само неколико дана мучки су убијена 42 припадника ЈНА, 71 је рањен, док их је 207 заробљено.

Одбор Владе Републике Српске за његовање традиција ослободилачких ратова донио је одлуку да се обиљежавање 25 година од злочина у Добровољачкој улици у Сарајеву ове године организује 3. маја само у Миљевићима у Источном Сарајеву, али не и у федералном Сарајеву, и та одлука је, како је објашњено, изнуђена понашањем кантоналних и федералних власти.