latinica  ћирилица
03/05/2017 |  13:00 ⇒ 13:02 | Аутор: РТРС

Када се створе услови, вратићемо се у Добровољачку

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић рекао је да ће пошта припадницима ЈНА страдалим у некадашњој сарајевској Добровољачкој улици поново бити одата у федералном Сарајеву онда када буду створени услови за то и власти у Федерацији БиХ омогуће постављање спомен-плоче са именима погинулих на том мјесту.
Миленко Савановић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске - Фото: РТРС
Миленко Савановић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике СрпскеФото: РТРС

"Ове године привремено смо донијели одлуку да 25 година од страдања припадника ЈНА у Добровољачкој улици буде обиљежено у Миљевићима у Источном Сарајеву јер муслиманска власт у Кантону Сарајево и федералном дијелу БиХ није дозволила да примјерено и у складу са хришћанским обредом поставимо спомен-плочу са урезаним именима погинулих", рекао је Савановић у Миљевићима, гдје је данас обиљежено 25 година од страдања припадника ЈНА у Добровољачкој улици.

Он је навео да увијек постоји ризик, те да ће пошта страдалим припадницима ЈНА бити одата у Добровољачкој улици у Сарајеву онда када у ФБиХ омогуће неометано одавање почасти српским жртвама као што власти Републике Српске то исто гарантују Бошњацима у Српској.

Савановић је подсјетио да је захтјев за постављање спомен-плоче у Сарајеву поднесен више пута, а ове године то није учињено јер је Одбор Владе Српске за његовање традиције ослободилачких ратова одлучио да се на тај начин покаже колико у ФБиХ нису спремни да поштују српске жртве.

Он је подсјетио да су прошле године у Добровољачкој улици, чим је напуштено мјесто страдања, руже бачене у контејнер.

"Нисмо више могли да трпимо таква понижења према погинулима", рекао је Савановић и нагласио да је потребно међусобно разумијевање када је ријеч о жртвама.

Он је подсјетио да се данас обиљежава 25 година од страдања припадника ЈНА у Добровољачкој улици 2. и 3. маја 1992. године од муслиманских паравојних формација.

"Једина легитимна и легална оружана сила која је бранила Устав тадашње заједничке државе била је ЈНА. Можете замислити колика је та мржња и нагон за убијањем једине легитимне снаге која је Уставом дала гаранцију да ће бранити државу", рекао је Савановић и додао да то није била српска армија јер су у нападу погинули и Срби, и муслимани, и Хрвати и Албанци.

Он је навео да су муслимани, захваљујући тој држави, постали конститутиван народ послије 1945. године, а у тој конститутивности највише жртава дали су Срби, да би се у Добровољачкој видјело колика је мржња према припадницима ЈНА.

Савановић је нагласио да се данас обиљежава и страдање свих Срба на простору Сарајевско-романијске регије чији су борци водили најтежу битку, можда тежу и од пробоја Коридора. Он је навео да су на овом простору вођене борбе прса у прса са муслиманским оружаним снагама и српска војска није изгубила ни квадрат своје територије.

Савановић је подсјетио да је 150.000 Срба морало напустити своја огњишта и вјековну имовину у Сарајеву и отићи "грлом у јагоде".

"То говори о значају овог датума, о борби српског народа и о идеалу слободе и права на борбу за своју територију, народ, вјеру и државу", поручио је Савановић.

Припадници "Зелених беретки", "Патриотске лиге", МУП-а и Територијалне одбране БиХ напали су колону ЈНА у Добровољачкој улици 2. маја 1992. године.

У овом нападу живот су изгубила 42 припадника ЈНА, од којих су 32 били Срби, шесторица Хрвати, двојица Бошњаци и двојица Албанци.

Том приликом заробљено је 207 припадника ЈНА, 71 је рањен, а дан касније деветорица заробљених су убијени.

Злочин у Доровољачкој још нема судски епилог.

Извор: Срна