latinica  ћирилица
03/05/2017 |  13:18 | Аутор: РТРС

Савчић: Помен у Миљевићима не сматрати одустајењем од Добровољачке

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић рекао је да данашњи помен у Миљевићима у Источном Сарајеву поводом 25 година од злочина над припадницима ЈНА у некадашњој Добровољачкој улици у Сарајеву не треба сматрати одустајањем од обиљежавања трагичних догађаја 2. и 3. маја 1992. године у Добровољачкој, већ схватити као својеврсну опомену и поруку.
Миломир Савчић, предсједник БОРС-а - Фото: РТРС
Миломир Савчић, предсједник БОРС-аФото: РТРС

"Ово треба схватити као опомену и поруку да морамо једни другима обезбиједити нормалне услове, да без присуства полиције и било каквих репресивних мјера које се предузимају дођемо, поклонимо се сјенима погинулих сабораца и сународника, запалимо свијеће и положимо цвијеће или нешто друго, како то код ког народа вјера и традиција захтијевају", поручио је Савчић.

Он је рекао да данас нису могли да уз српске обичаје и традицију обиљеже 25 година од страдања сабораца на мјесту гдје се злочин десио у Добровољачкој улици.

"Посљедњих година то је рађено на крајње увредљив начин јер су свијеће и цвијеће буквално остављани на улици, и то не на мјесту гдје се злочин тачно десио, а вјерски дио обреда почео се обављати тек прије двије године", навео је Савчић.

Он је у Миљевићима, на обиљежавању 25 година од злочина над припадницима ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву, нагласио да је ово један од најтрагичнијих догађаја у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату, а поготово начин како су ти војници погинули.

Савчић је напоменуо да је несхватљиво да људи који су тада редовно обављали свој задатак, који је најузвишенији чин одбране земље и заштите њеног интегритета и суверенитета, буду третирани као агресорска војска.

Он је нагласио да и начин извјештавања федералних медија о овом злочину говори о томе да и послије 25 година "имамо двије или више истина".

Припадници "Зелених беретки", "Патриотске лиге", МУП-а и Територијалне одбране БиХ напали су колону ЈНА у Добровољачкој улици 2. маја 1992. године.

У овом нападу живот су изгубила 42 припадника ЈНА, од којих су 32 били Срби, шесторица Хрвати, двојица Бошњаци и двојица Албанци.

Том приликом заробљено је 207 припадника ЈНА, 71 је рањен, а дан касније деветорица заробљених су убијени.

Злочин у Доровољачкој још нема судски епилог.

Извор: Срна