latinica  ћирилица
04/05/2017 |  13:22 ⇒ 13:23 | Аутор: РТРС

Дом народа БиХ: На дневном реду измјене и допуне Изборног закона

У Сарајеву је почела сједница Дома народа Парламентарне скупштине БиХ на чијем је дневном реду захтјев Клуба делегата хрватског народа да овај Дом по хитном поступку размотри Приједлог измјена и допуна Изборног закона БиХ.
Парламент БиХ - Фото: РТРС
Парламент БиХФото: РТРС

Предложеним измјенама и допунама регулише се избор хрватског и бошњачког члана Предсједништва БиХ из Федерације БиХ те спроводе одлуке Уставног суда БиХ које се односе на избор делегата у Дому народа ФБиХ и избора у граду Мостару.

Делегати би, на овој сједници Дома народа, требало да дају сагласност за ратификацију Споразума између Савјета министара БиХ и руске Владе о клириншком дугу Русије према БиХ од 125.157.834 долара. Од овог иззноса Република Српска 29 одсто или 36.295.771 долар, ФБиХ би требала добити 58 одсто или 72.591.543 долара, институције БиХ 10 одсто или 12.515.783 долара и Брчко дистрикт три одсто или 3.754.735 долара.

Пред делегатима ће се у другом читању наћи Приједлог закона о измјени Закона о порезу на додату вриједност, којим се овај закон усклађује са Законом о царинској политици у БиХ у дијелу који се односи на ослобађање од плаћања увозних дажбина при увозу робе у царинско подручје БиХ. Према овом Приједлогу, плаћања ПДВ-а у износу од 17 одсто била би ослобођена роба која је ослобођена плаћања царине.

На дневном реду сједнице у првом читању наћи ће се Приједлог закона о измјени Закона о Јавном радиотелевизијском систему БиХ којим се предвиђа да постојећи модел наплате РТВ таксе посредством телеком оператера буде настављен до краја године.

Пред делегатима ће се, у првом читању, наћи и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о међународном и међуентитетском друмском превозу ради сузбијања нелегалног превоза путника у међународном транспорту. Инспекцијски надзор проводила би надлежна инспекцијска тијела ентитета, Брчко дистрикта и инспектори Министарства комуникација и транспорта БиХ.

У првом читању ће бити разматран и Приједлог закона о измјени и допуни Закона о раду у институцијама БиХ којим се предвиђа укидање права на исплату јубиларне награде за изабране и именоване званичнике у институцијама БиХ.

Делегати би требало да дају сагласност за ратификацију протокола уз Споразум о стабилизацији и придруживању између БиХ, с једне стране, и Еворпских заједница и њихових држава чланица, с друге стране, да би било узето у обзир приступање Хрватске ЕУ.

Извор: СРНА