latinica  ћирилица
08/05/2017 |  17:05 ⇒ 20:25 | Аутор: РТРС

Британско упозорење – Босна и Херцеговина на мети терориста! (ВИДЕО)

Влада Велике Британије прије неколико дана упозорила је своје грађане да не путују у Босну у Хрецеговину због, како наводе, могућности од терористичких напада.
Тероризам - упозорење - Фото: РТРС
Тероризам - упозорењеФото: РТРС

Тако се БиХ нашла у друштву земаља попут Сирије, Авганистана или Ирака, као високоризична земља за путовања.

Истовремено, никаквих званичних реаговања из БХ институција још нема.

Подсјећајући на нападе у Рајловцу у новембру 2015. године, када су погинула два војника Оружаних снага БиХ, али и убиство полицaјца у Зворнику у априлу исте године, из Британске амбасаде упозоравају да су такви и слични напади могући и у будућности: "Терористи ће вјероватно покушати нове нападе у Босни и Херцеговини. Напади могу бити насумични, укључујући и мјеста која посјећују странци."

У упозорењу се наводи и да су могући напади на вјерске објекте, као и да пажњу треба овратити на минска поља, која су због поплава и клизишта у претходном периоду помјерана, а ознаке које упозоравају на опсаност су уништене.

Оваква упозорења влада страних држава не чуде, с обзиром на то да је борба против тероризма далеко од приоритета за БХ безбједносне институције, сматра стручњак за борбу против тероризма, Џевад Галијашевић.

- БиХ у свом опредјељивању у борби против тероризма није уопште искрена, не постоји спремност институција, не постоји друштвена свијест да се против тога боримо. Дакле, нема адекватног одговора друштва у БиХ, каже Галијашевић.

Сличног става и некадашњи високи функционер Службе државне безбједности Југославије и Србије, Божидар Спасић, који каже да су досадшњи напади били углавном индивидуалне акције појединца и да су такви могући и у будуће.

- Упозорење се није односило да ће то бити неки џихадистички напад или напад Исламске државе, него да ће то прије бити неки обрачун унутар њих. Сјећате се оног напада на Америчку амбасаду, пуцања. То нису намјенски људи, него се појављују тако, из чиста мира, наводи Спасић.

Из безбједносних агенција БиХ, као ни Министарства безбједности БиХ, ни четири дана након објаве упозорења Британске владе, још без званичног коментара.

Подсјећамо, БиХ је прије неколико дана за длаку избјегла стављање на црну листу земаља које су пријетња због прања новца и финасирања тероризма.

Да ли је све ово довољно да се овом проблему коначно посвети пажња?