latinica  ћирилица
09/05/2017 |  07:41 ⇒ 20:16 | Аутор: РТРС

Парада поводом Дана побједе у Москви (ВИДЕО,ФОТО)

Дан побједе над фашизмом обиљежен је широм свијета. У овој борби највећи допринос дао је Совјетски Савез, са 23 милиона погинулих бораца и цивила.
Москва: Војна парада (Архив) - Фото: РТС
Москва: Војна парада (Архив)Фото: РТС

На Балкану, носилац антифашистичке борбе, у којој је поднио највеће жртве је српски народ. Поводом 72-ге годишњице побједе над нацистима, на Црвеном тргу у Москви, на војној паради приказана су руска војна достигнућа.

10.00 - Због лоших временских услова, приказ авиона и хеликоптера је отказан, саопштено је из Министарства одбране. Парада је завршена.

09.45 - Приказ наоружања и технике почео чувеном тенком Т-34, којим се Црвена армија у Другом свјетском рату пробила до Берлина. Убрзо потом пред москвском публиком нашао се и најсавременији тенк – Т-14 Армата.

09:39 - Свечаним маршем дефилује колона посебне дивизије оперативне намјене "Держински" федералне службе војске Националне гарде Русије.

Парада у Москви

09:36 - На Црвеном тргу је пук Ваздушно-десантних снага.

Парада у Москви
09.29 - Први пут на паради– Омладинска војска коју чине 90.000 младића и девојака из цијеле земље.

09.14 - Министар одбране Русије Сергеј Шојгу извршио смотру јединица. Предсједник Русије Владимир Путин обратио се окупљенима на Црвеном тргу.

"Нема, нити ће бити силе која може да пороби руски народ", поручио је Путин.

"Лекције прошлости нас позивају да будемо опрезни", додао је Путин, рекавши да руске оружане снаге могу да одбију било који напад и реагују на било коју претњу.

Како је рекао, Русија је отворена за сарадњу и увијек је на страни сила мира.

Догађаји из прошлости намећу нам велику одговорност пред будућим покољењима, да им пренесемо дух велике побједе и осигурамо мир и стабилност, додао је руски предсједник.

Путин је Русима честитао Дан побједе а након тога је уз плотуне интонирана химна Руске Федерације.

Парада у Москви

09.00 - Откуцајем часовника на Кули спаса у Кремљу, означен почетак војне параде поводом Дана побједе.

На 72.годишњицу капитулације нацистичке Њемачке у другом свјетском рату, широм Руске Федерације организују се параде за Дан побједе.

Парада у Москви

На обезбјеђењу московске параде ради више од 378.000 запослених из више владиних агенција и служби, саопштили су руски званичници.

Највећа парада, као и сваке године, организује се у Москви у којој ове године учествује више од 10 хиљада војника, 72 авиона и хеликоптера као и више од 114 комада војне технике.