latinica  ћирилица
09/05/2017 |  09:20 ⇒ 20:15 | Аутор: РТРС

Војна вjежба "Челик 2017" у Никинцима (ВИДЕО, ФОТО)

Централна свjечаност поводом обиљежавања Дана Војске Србије, Дана побjеде и Дана Европе, одржана је у Центру за испитивање наоружања и војне опреме у Никинцима под називом "Челик 2017". Готово сва оружја и оруђа која су представљена осмишљена су у Србији.
Никинци - Војна вјежба "Челик 2017" - Фото: Screenshot
Никинци - Војна вјежба "Челик 2017"Фото: Screenshot

11.30 – Авиони "миг-29" наделијетели су техничко-тактички збор. 

11.20Србија има изванредну војску и нема разлога да страхује од било кога, поручио је предсједник Србије Томислав Николић. "Извели смо ову вјежбу због више разлога. Један је да грађанима Србије покажемо ко брине о њиховој безбједности, а други да онима који би се можда усудили некада да нанесу било какву непријатност Србији покажемо чиме смо спремни да се бранимо", рекао је Николић. Он је рекао да је задовољан спремношћу војника и официра и квалитетом наоружања које је приказано и истакао да је обиљежавање Дана побједе велики дан за Србију јер је дала велике жртве и велики допринос побједи над фашизмом.

Предсједник и премијерка Српске у Никинцима (Фото: Срна)

11.10 – Приказано дејство ракетних система "Морава" и "Огањ" из којих су гађани циљеви на удаљености од 12 километара. Системи су модернизовани. Тиме је динамички део приказа завршен.

10.51 – Противракетни систем АЛАС гађа покретну мету која је удаљена око 12 километара. Оператор је припремио ракету за дејство након чега је она лансирана. Ракета лети уз помоћ аутопилота и погађа мету.  

10.50 – Модернизовани двомоторни јуришни авион "орао" прави маневар, иде у обрушавање и гађа ракетама које су уништиле мету.

Демонстрација ракета

10.40 – Настуају модернизовани тенк М-84ас1, М-84а и М-84, Иза њих је борбено возило М-80. 

10.35 – Противавионски сисстем "ПАСАРС" погодио право у центар мету на удаљености од 1,5 километара. Понашање топа у рафалу показало се као стабилно.

Војна вјежба "Челик"

10.30 – Представљено мало беспосадно оклопно возило "Милош" које је погодило мете право у центар. након тога, возило "Лазар 3" гађало је топом мету удаљену 1,5 километара.

Мало беспосадно возило "Милош"

10.00 – Предсједник Томислав Николић стигао у Никинце у пратњи начелника Генералштаба Љубише Диковића и министра одбране Зорана Ђорђевића. На почетку интонирана химна Србије. У Николићеву час постројена Гарда.

Војна вјежба "Челик 2017"

Прослави у Никинцима и тактичко-техничком приказу способности Војске Србије присуствовали су предсједник Србије Томислав Николић, премијер Александар Вучић, као и предсједник Републике Српске Милорад Додик и премијер Српске Жељка Цвијановић, чланови влада Србије и Српске, министар одбране Словеније Андреја Катич и дипломатски кор.

У динамичком дијелу приказа, учествовале су заједно снаге Министарства одбране, Војске Србије и Министарства унутрашњих послова са више од 30 средстава наоружања и војне опреме, из којих су изведена гађања са убојним средствима, укључујући и гађање из авиона и хеликоптера.

У оквиру тактичко-техничког збора изложено је више од 40 средстава наоружања и војне опреме одбрамбене индустрије Србије.

У реализацији свих активности учествовало је више од 500 припадника Министарства одбране и Војске Србије и представника Одбрамбене индустрије Србије.

Реализацијом оваквих приказа, Војска Србије одржава и унапређује ниво својих оперативних способности и повећава спремност да реагује на ризике и претње по безбједност Србије и њених грађана.

Приказано је дејство авијације, специјалних јединица Војске и МУП-а, бучна и визуелно-ефектна дејства артиљеријским системима АЛАС, модернизованим "огњем", "Моравом", "Нором".

Атрактивна су била и дејства новом генерацијом стрељачког наоружања, модуларним и снајперским пушкама, револверским бацачем граната и демонстрације гађања из борбених и теренских возила као што су "Милош", "Лазар" у више варијанти, затим дејства противавионског система ПАСАРС, модернизованих тенкова и борбених возила пешадије, као и роботизованог даљински управљаног возила, Мали Милош.

Авијација је дејствовала јуришницима типа "орао" и борбеним хеликоптерима.

Извор: РТРС, РТС