latinica  ћирилица
10/05/2017 |  12:09 ⇒ 19:13 | Аутор: РТРС

Кошарац: СДС занемарује интересе Српске

Посланици СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ вратиће се на сједницу када се буде гласало о тачкама дневног реда, рекао је шеф Клуба СНСД-а Сташа Кошарац.
Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ - Фото: СРНА
Представнички дом Парламентарне скупштине БиХФото: СРНА

Посланици СНСД-а напустили су данашњу сједницу након што је одбијен њихов приједлог да у дневни ред буде уврштена тачка о разрјешењу Шефика Џаферовића из СДА са функције предсједавајућег овог дома.

Кошарац је поновио да Џаферовић због тешког бремена ратне прошлости којег носи и оптужби које се доводе у везу са његовим именом не може обављати функцију предсједавајућег Представничког дома, односно да не може представљати овај дом и све посланике.

"Не одустајемо од нашег базичног политичког става, нити одустајемо од нашег базичног образложења које је већ познато јавности, а и посланицима", рекао је Кошарац новинарима.

Кошарац је поново оптужио посланике СДС-а да се додворавају лидеру СДА Бакиру Изетбеговићу и занемарују интересе Републике Српске.

Посланици СНСД-а на 18 сједница Представничког дома траже да ова тачка дневног реда буде пред посланицима.

Клуб посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ раније данас поново је затражио да се у дневни ред данашње сједнице уврсти тачка Одлука о разрјешењу посланика СДА Шефика Џаферовића са функције предсједавајућег, односно члана Колегијума овог дома.

Након што је већина посланика одбила да на дневни ред уврсти одлуку о разрјешењу Шефика Џаферовића са мјеста предсједавајућег Заступничког дома, заступници СНСД-а су напустили сједницу, јавио је наш дописник.

Шеф Клуба СНСД-а Сташа Кошарац, образлажући овај приједлог, рекао је да је овај клуб у више наврата, скоро на 18 сједница дома, што редовних што хитних, тражио да та тачка дневног реда буде пред посланицима.

Он је раније појаснио да је став посланика СНСД-а да Џаферовић због тешког бремена ратне прошлости којег носи и оптужби које се доводе у везу са његовим именом не може обављати функцију предсједавајућег Представничког дома, односно не може представљати овај дом и све посланике.

Он је подсјетио да је Тужилаштво БиХ у децембру 2015. године подигло оптужницу против бившег команданта Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакиба Махмуљина коме се по командној одговорности суди за исте ратне злочине за које је бивши потпредсједник Федерације БиХ Мирсад Кебо, на основу документације и доказа предатих Тужилаштву, оптуживао и Џаферовића.