latinica  ћирилица
10/05/2017 |  16:36 ⇒ 20:39 | Аутор: РТРС

Зубер: Интервју са Мандићем био према правилима журналистике (ВИДЕО)

Суђење Милану Мандићу и новинарима ТВ Елта, којима се по тужби бошњачких удружења из Сребренице суди за изазивање националне, расне и вјерске мржње, улази у завршну фазу. У завршним ријечима одбрана тврди да ће доказати да су жртве у рату супротстављених страна, захваљујући БХ Тужилаштву и у судници беспотребно супротстављене.
Суђење Милану Мандићу - Фото: РТРС
Суђење Милану МандићуФото: РТРС

Професор новинарства на Филозофском факултету у Источном Сарајеву Љубомир Зубер каже да је Мандић био адекватан и актуелан саговорник и да је новинарка професионално својим питањима спуштала тензије у дијеловима Мандићевих емотивних реакција.

Директор телевизије, истиче Зубер, није програмски одговоран, уредници одлучују о теми, а нико не може бити у "кожи новинара", јер пракса потврђује да се саговорнику постави тек трећина припремљених питања, а остала се намећу током разговора. За адвоката Владу Адамовића и данашње свједочење доказ је да тужилац Изет Одобашић није на прави начин дефинисао појам говора мржње.

"Говор мржње је јасно дефинисан и о томе морају и могу говорити они који знају шта то подразумијева. Употреба термина говор мржње у колоквијалном говору је често погрешна. Нажалост, то није проблем док се не почне преносити у тужбе. Судије, тужиоци и адвокати морају знати о чему говоре и поштовати узусе професије, те знати шта су поједине дефиниције и појмови јер из њих произилазе оптужбе", истакао је Адамовић.

Поступак је, каже Адамовић, вођен само да би скренуо пажњу са стварних проблема жртава, породица страдалих и несталих.

"Ја ћу у завршној ријечи тврдити да је ова оптужница од самог почетка иницирала поступак који је двије жртве или више њих довела на супротстављене стране у судници без икакве потребе и да је то, заправо, непотребна ревиктивизација жртава", рекао је Адамовић.

Одбрана је уложила додатне материјалне доказе, транскрипте и снимке емисија и јавних обраћања Мунире Субашић и Хатиџе Мехмедовић из Удружења "Мајке Сребренице". Адамовић каже да је говор, који је назвао изношењем вриједносног суда, а не говором мржње, заступљен и у њиховим предоченим јавним иступима.