latinica  ћирилица
11/05/2017 |  07:40 ⇒ 17:44 | Аутор: РТРС

Обиљежавање 25 година од оснивања Војске Републике Српске (ФОТО/ВИДЕО)

Поводом 12. маја - Дана Војске Републике Српске данас су широм Српске положени вијенци, прислужене свијеће и служени парастоси за више од 23 хиљаде погинулих припадника у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату. Служена је литургија у бањалучком Храму Христа Спаситеља, а највиши званичници Српске положили су вијенце на споменик погинулим војницима на гробљу Свети Пантелија и на спомен-костурницу на Новом гробљу.
Обиљежавање 25 година од оснивања Војске Републике Српске - Фото: РТРС
Обиљежавање 25 година од оснивања Војске Републике СрпскеФото: РТРС

Предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је да је Војска Републике Српске несумњиво одбранила слободу српског народа и створила темеље Српске.

"ВРС се у својим операцијама водила војничком чашћу и одважношћу", рекао је Додик новинарима у Бањалуци, након полагања вијенца на спомен-обиљежје погинулим борцима Републике Српске на бањалучком гробљу Свети Пантелија, поводом обиљежавања 12. маја - Дана ВРС.

Честитајући овај дан, Додик је рекао да Војска Републике Српске остаје једина Војска у срцима њених припадника, која је одбранила слободу и створила темеље Републике Српске.

"Република Српска је захвална свим припадницима Војске Републике Српске - војницима, официрима, командантима и свима који су се у стварању и дјеловању Војске Републике Српске водили најчаснијим српским начелима, а то је да се одбрани слобода и сваки живот", истакао је Додик.

Он је рекао да Војска Републике Српске заслужује да буде најважнији дио сјећања на вријеме када се овдје оружјем бранила слобода.

Премијерка Српске Жељка Цвијановић честитала је свим грађанима Републике Српске 12. мај - Дан Војске Републике Српске.

"Ово је важан датум који је високо позициониран у календару празника које Република Српска обиљежава", рекла је новинарима Цвијановићева, након што је предводила делегацију Владе Српске која је положила вијенац на спомен-обиљежју на гробљу Свети Пантелија у Бањалуци.

Цвијановићева је истакла да треба подсјетити људе који данас баштине традицију и исте оне вриједности Војске Републике Српске кроз Трећи пјешадијски /Република Српска/ пук да знају да је то велика част.

 

Обиљежавање 25 година од оснивања Војске Републике Српске

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је да је Дан формирања Војске Републике Српске обиљежило вријеме када су Срби први пут у историји били у једној војсци.

"На овим просторима били смо подијељени у аустроугарску, турску, јањичарску, а 1992. године изузетан примјер у историји је да се Срби нису подијелили и били у двије војске, већ су били под једном заставом и зато су створили Републику Српску", рекао је Стевандић новинарима, након полагања вијенаца на гробљу Свети Пантелија.

Стевандић је рекао да 12. мај - Дан Војске Републике Српске није само сјећање на ту војску, већ на то колико је српски народ био довољно паметан да опстане и да сви буду на једној страни.

"То је наук за данас, када имамо много подјела у српском народу, да је једини начин да опстанемо тај да у кључним, крупним стварима сви будемо у некој врсти исте војске", поручио је Стевандић.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик данас је, поводом обиљежавања 12. маја - Дана Војске Републике Српске, положио вијенац на Спомен-обиљежје на бањалучком гробљу Свети Пантелија.

Вијенце су положиле и делегација Владе Републике Српске коју је предводила премијерка Жељка Цвијановић, изасланик предсједавајућег Предсједништва БиХ Зоран Ђерић, делегација генерала Војске Републике Српске.

На споменик погинулим борцима вијенце положиле су и делегације Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила, Савеза логораша, Савеза организација и удружења ратних војних инвалида Републике Српске, СУБНОР-а.

Вијенце су положиле и делегације Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука и Града Бањалука.

Поводом обиљежавања 12. маја - Дана Војске Републике Српске данас су положени вијенци на Спомен-костурници на Новом гробљу у Бањалуци.

Полагање вијенаца

Вијенце су положили изасланик предсједника Републике Српске, делегације Народне скупштине и Владе Републике Српске, генерала Војске Републике Српске, изасланик предсједавајућег Предсједништва БиХ Зоран Ћерић.

Полагање вијенаца

На Спомен-костурницу вијенце су положиле и делегације Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука и Града Бањалука.

Вијенце су положиле и делегације Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила, Савеза логораша, Савеза организација и удружења ратних војних инвалида Републике Српске и СУБНОР-а.

Полагање вијенаца

Обиљежавање Дана Војске Републике Српске почело је јутрос служењем парастоса погинулим борцима и цивилним жртвама одбрамбено-отаџбинског рата у Храму Христа Спаситеља у Бањалуци. Парастосу су присуствовали и изасланик предсједника Републике Српске Миладин Драгичевић, представници Министарства рада и борачко-инвалидске заштите, Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука, Организације породица погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске.

Централна свечаност обиљежавања 12 година Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ и 25 година од формирања Војске Републике Српске биће одржана сутра, у касарни "Козара" у Бањалуци.

Церемонији ће присуствовати највиши представници политичког, јавног и културног живота, као и представници невладиних организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата, војнодипломатски представници акредитовани у БиХ, те бројне друге званице и гости.

За сутра, са почетком у 15.00 часова, планирана је свечана академија у бањалучком Културном центру "Бански двор".

Чубриловић: Војска дала немјерљив допринос стварању и очувању Српске

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је да је Војска Републике Српске, као одбрамбена војска, у чијим редовима су били војници различите националне и вјерске припадности, у складу са Уставом и законом штитила народ, бранила своју територију и дала немјерљив допринос стварању и очувању Српске.

Чубриловић је поводом Дана Војске Републике Српске и Дана Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ, у честитки команданту Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ бригадиру Недељку Копузу, свим официрима, подофицирима и војницима истакао да овај пук баштини традицију Војске Републике Српске.

"Народна скупштина Републике Српске је прије 25 година донијела историјску одлуку о формирању Војске Републике Српске, као одговор на догађаје који су најављивали ратни сукоб на простору бивше југословенске републике БиХ", навео је Чубриловић у честитки.

Савановић: Српску бранити у миру

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Српске Миленко Савановић изјавио је данас да, захваљујући формирању Војске Републике Српске као језгра и најјаче снаге одбране српских простора, постоји Република Српска која се мора бранити и у миру.

"У томе морамо показати снагу и достојанство које су имали борци Републике Српске, посебно они који су дали животе. Морамо и у миру чувати Српску, развијати је у економском смислу и подизати српско јединство на што виши ниво", рекао је Савановић новинарима у Бањалуци.

Подсјетивши да је 12. маја 1992. године формирана Војска Републике Српске, он је истакао да се данас, 25 година након њеног формирања, мора завјетовати ономе што је светиња - отаџбини Републици Српској.

Савановић је навео да се увијек треба сјећати најхрабријих који су показали снагу и јединство да одбране овај простор, животе својих породица и свега што припада српском народу.

"Та храброст, пожртвованост и надасве слободарски дух српског човјека, били су сједињени у једну жељу - да опстанемо и останемо своји на своме", нагласио је Савановић.

Извор: РТРС/СРНА