latinica  ћирилица
11/05/2017 |  19:01 ⇒ 20:30 | Аутор: РТРС

Суђење Викићу: Свједочење о заробљавању резервиста ЈНА из транспортера на Добрињи (ВИДЕО)

Саслушањем прва два свједока бх Тужилаштва, настављено је суђење Драгану Викићу, Јусуфу Пушини, Нермину Узуновићу и Младену Човчићу, који су оптужени за ратни злочин над осмориицом заробљених резервиста ЈНА, у Великом парку у Сарајеву априла 1992. године. Судско вијеће одбило је захтјев Викићевог браниоца Фахрије Каркина да се суђење одгоди, док се пред судом не појаве Неџад Херенда и Едвин Јусић, за којима је расписана интерполова потјерница.
Свједок Сенад Мемишевић - Фото: РТРС
Свједок Сенад МемишевићФото: РТРС

Бивши припадник Територијалне одбране Ферид Мујезиновић и војне полиције Сенад Мемишевић свједочили су о околностима заробљавања резервиста ЈНА из транспортера на Добрињи. Тврде да није било пуцања и да су након преговора резервисти изашли из транспортера.

"Било је осам, они су били резервисти, нису били војници, то су мање-више моје комшије које сам познавао. Из транспортера нису изашли с оружјем", рекао је свједок Мемишевић.

Након што су изашли, спроведени су у Станицу полиције. Мемишевић је потврдио да је послије телефонског разговора са командантом војне полиције Керимом Лучаревићем по заробљенике дошао комби који је, преузевши их, отишао у правцу сарајевског Новог Града. Свједоци су тврдили да им је била непозната судбина резервиста, који су брутално убијени у Великом парку испод Дома полиције, одакле су тијела склоњена. Породице и данас трагају за посмртним остацима и чекају правду.



"Свима је позната прича, али нико не зна да каже гдје су ти људи. Дајемо пуну подршку тужитељици да истраје у истини и правди, да и ми дочекамо да неко одговара за оно што су учинили нашим најмилијима", нагласила је Мирјана Цабо, предсједница Организације заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Источно Сарајево.

Чекало се и превише. Захтјев Викићевог браниоца Фахрије Каркина за прекид суђења док се не појаве Неџад Херенда и Едвин Јусић, за којима је расписана међународна потјерница, Суд је одбио. Каркин тврди да је Јусић хтио ступити у контакт с њим, али да је он то одбио.

"Они су битни свједоци, они су у чињеничном супстрату оптужбе да су директни извршиоци и треба да кажу ко им је наредио и да убију их и ко им је наредио да склоне лешеве", каже Каркин.

Наставак суђења заказан је за 25. мај.