latinica  ћирилица
12/05/2017 |  12:41 ⇒ 16:20 | Аутор: РТРС

Иванић: Постојање Републике Српске је услов за опстанак српског народа у БиХ

Обраћајући се на свећаности обиљежавања 12. маја - Дана Војске Републике Српске и Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ у касарни "Козара", Иванић је изразио захвалност за 220.000 људи који су током рата прошли кроз Војску Републике Српске, а посебно за 23.184 њена припадника који су своје животе уградили у темеље Српске.
Трећи Република Српска пук - Фото: РТРС
Трећи Република Српска пукФото: РТРС

Честитајући Дан Војске Републике Српске и Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука поздрављајући припаднике пука традиционалним српским поздравом "Помоз Бог јунаци!" подсјетио  је да је прије 25 година, у условима великог политичког хаоса, формирана Војска Републике Српске, те да је она часно одиграла своју улогу штитећи српски народ на овим просторима.

"Требало је у тим временима имати храбрости и одлучност и створити услове да се брани српски народ, да не изгине, те да, након формирања Војске Републике Српске, ојачају постојеће политичке институције које је тада српски народ имао", рекао је Иванић.

Он нагласио да у БиХ има још много изазова, те да је потребно много спремности на компромис да би се дошло до заједничког рјешења, јер је то једини начин да се овдје живи, гради и ствара.

Иванић је подсјетио да неко ко представља српски народ у институцијама БиХ мора да буде спреман да жестоко брани елементарно достојанство и идентитет српског народа на овим просторима.

Командант Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука, бригадор Недељко Копуз поручио је да је 12. маја 1992. године донесена историјска одлука о формирању Војске Републике Српске.

"Српски народ се организовао и формирао своју војску и ово је била одлука од историјског значаја, да се одбрани животни простор, вјековна огњишта и слобода Срба", рекао је Копуз.

Он је истакао да су, упркос свим ратним тешкоћама, српски борци били испуњени патриотизмом, слободарском традицијом и несебичном храброшћу и одлучношћу да одбране српски народ. Присјећајући се жртава Одбрамбено - отаџбинског рата Копуз је подсјетио да још нису пронађени посмртни остаци свих несталих бораца и цивила.

Извор: СРНА