latinica  ћирилица
12/05/2017 |  16:19 ⇒ 19:17 | Аутор: РТРС

Упркос гаранцијама Русије одбијен Младићев захтјев за пуштањем на слободу

Хашки трибунал одбио је захтјев Одбране бившег команданта Војске Републике Српске Ратка Младића да привремено буде пуштен на лијечење у Русију, због сумње да би могао побјећи.
Ратко Младић - Фото: Screenshot
Ратко МладићФото: Screenshot

У одлуци коју је потписао предсједавајући Судског вијећа Алфонс Ори наводи се да је захтјев одбијен упркос гаранцијама из Русије да ће Младић бити враћен у Холандију јер Вијеће “није увјерено у намјеру оптуженог да се врати у сједиште Трибунала уколико му се одобри привремена слобода“.

“Вијеће подсјећа на чињеницу да се оптужени није добровољно предао Трибуналу и био је у бјекству 16 година. Вијеће такођер напомиње да је он живио као бјегунац до 2011. иако је имао тешко здравствено стање. Ово стање га није спријечило да настави бјекство, због чега је одбачен аргумент Одбране да због болести не може побјећи“, стоји у одлуци.

Ори је такође навео да Трибунал води бригу о Младићевом здрављу, а да стручњаци на које се позивала Одбрана или нису лично прегледали оптуженог, или су то урадили прије двије године.

“Независни стручњаци су прегледали медицински третман током прошлог периода и закључили да је он у складу с међународним стандардима“, стоји у одлуци.

Младићева Одбрана је у марту затражила да Суд бившег команданта ВРС-а пусти на лијечење у Русију, јер би у супротном “могло бити прекасно“. Хашко тужилаштво је након тога упутило одговор, истакавши да би након пуштања на слободу Младић могао побјећи и да је његово здравствено стање стабилно.

Суђење му је почело 2012. године, а у притвору се налази од маја 2011.

Пресуда Младићу очекује се крајем године.

Породица генерала Ратка Младића сматра да одлука судског вијеће Хашког трибунала да одбије захтјев за његово привремено пуштање на слободу ради лијечења у Русији представља покушај изрицања смртне пресуде, рекао је Срни генералов син Дарко Младић.

Он је истакао да је породица забринута за генералов живот, с обзиром на начин и образложење судског вијећа које је супротно медицинским чињеницама.

Дарко Младић је рекао да ће се одбрана жалити на ову одлуку, као и да ће размотрити све друге опције које стоје на располагању како би заштитили живот генерала Младића.

Он је навео да хашки судија Алфонс Ори и његово вијеће нису изненадили овом одлуком и да су наставили са својом праксом очигледне пристрасности на штету генерала Младића.

"Тиме су још једном показали своју недостојност да му суде и пристрасност која превазилази све границе чак и доброг укуса, а камоли правних норми", навео је Дарко Младић.

Осим тога, каже он, невјероватно је да судско вијеће третира руске гаранције као непостојеће, иако признаје њихово постојање, с обзиром на то да је изразило бојазан да се генерал Младић неће вратити у Хаг.

Дарко Младић подсјећа да у гаранцијама експлицитно стоји да ће Руска Федерација учинити и примијенити оне услове које Трибунал пропише.

"Они су по зна који пут противречни сами себи, што показује њихову политичку усмереност, која нам је, нажалост, већ дуги низ година позната и видљива", навео је Дарко Младић.

Он је напоменуо да је стручњацима јасно да је генералу Младићу живот у опасности, да су учињени велики пропусти у његовом лијечењу, а резултат тога може да буде најгори могући исход.

"Али, то очигледно није нешто што брине председавајућег судију и његово веће", нагласио је Дарко Младић.

Он је као занимљив детаљ издвојио то што је одлука потписана јуче, а објављена данас на крају радног времена, те оцијенио да то показује са колико страха и манипулације се цијела служба у Хагу поставља према овом предмету.

"Одлука је потписана јуче, а они су је објавили данас на крају радног времена, рачунајући да ће тако минимизирати штету у јавности која ће се очигледно појавити по њихов углед, који, што се нас тиче, не постоји, у смислу објективних и непристрасних судија", истакао је Дарко Младић.

Хашки трибунал одбио је да генерала Ратка Младића пусти на привремену слободу ради лијечења у Русији.

У одлуци коју је потписао судија Алфонс Ори наводи се да Вијеће није сигурно да би се Младић вратио у Хаг уколико би био привремено пуштен, као и да има адекватан медицински третман у притворској јединици суда у Шевенингену.