latinica  ћирилица
13/05/2017 |  11:40 ⇒ 20:24 | Аутор: РТРС

Обиљежено 25 година од формирања Подрињског одреда "Вукова са Дрине" (ФОТО/ВИДЕО)

На данашњи дан, 1992. године формирана је специјална јединица Војске Републике Српске "Вукови са Дрине".
Зворник, Вукови са Дрине - Фото: РТРС
Зворник, Вукови са ДринеФото: РТРС

Парастосом, полагањем вијенаца на централно спомен-обиљежје и свечаном академијом у Зворнику је обиљежен значајан јубилеј и одата почаст борцима ове легендарне јединице погинулим у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Једну од најелитнијих јединица Војске Републике Српске чинили су најбољи борци са зворничке регије, који су животом бранили свој народ и ослобађали српске територије. У тој борби погинуо је 81 борац , а више од 700 лакше или теже рањено. 

"То су најљепше године и најљепши дани које сам провео у једној од најчаснијих и најелитнијих јединица Војске Републике Српске, што је у пар наврата и наш славни командант генерал Ратко Младић рекао", истакао је замјеник команданта специјалне јединице "Вукови са Дрине" Миле Вукадиновић.

Ратни пут специјалне јединице "Вукови са Дрине" био је дуг, тежак и славан. Током читавог рата поштовали су Женевску конвенцију о ратовању, а јединицом је командовао Милан Јоловић Легенда. 

"Живојин Мишић је рекао 'Боље лав на челу зечева, него зец на челу лавова' , врло је битно да самоувјереност и храброст да војници препознају у команданту самоувјереног, сигурног и храброг официра", нагласио је Јоловић. 

25 година од формирања Подрињског одреда "Вукова са Дрине" (Фото: РТРС)

Допринос ове јединице у стварању Републике Српске никада се не смије заборавити, поручено је у Зворнику. 

"Одајемо поштовање и славимо оно што се збило, жртву коју смо поднијели, али истовремено гледамо у будућност и желимо заједно са свим грађанима Републике Српске да дијелимо судбину, да се боримо за бољу Републику Српску", рекао је ратни командант Зворничке бригаде Винко Пандуревић

25 година од формирања Подрињског одреда "Вукова са Дрине" (Фото: РТРС)

Поводом значајног јубилеја, у Зворнику је данас донесена и одлука о братимљењу специјалних јединица Војске и МУП-а Српске.