latinica  ћирилица
13/05/2017 |  13:10 ⇒ 15:03 | Аутор: РТРС

Због одласка на страна ратишта осуђена 22 лица из БиХ

Укупно 22 особе из БиХ осуђене су за кривична дјела у вези са одласцима на страна ратишта Сирије и Ирака, након што је правоснажно изречена осуђујућа пресуда и за осам лица у предмету "Енес Мешић и други".
Тужилаштво БиХ - Фото: РТРС
Тужилаштво БиХФото: РТРС

Из Тужилаштва БиХ саопштено је да до сада није била ниједна ослобађајућа пресуда за незаконито учешће држављана БиХ на страним ратиштима.

У оквиру акције кодног назива "Дамаск", Тужилаштво БиХ је, заједно са партнерским полицијским и безбједносним агенцијама у БиХ, региона и партнерских земаља у свијету, уложило интензивне напоре на спровођењу детаљних и софистицираних истрага и прикупљању доказа о одласцима држављана БиХ на ратишта Сирије и Ирака, те придруживању паравојним групама и структурама терористичке Исламске државе.

Већем броју осуђених лица доказано је да су боравили и учествовали на страним ратиштима, што је поткрепљено и бројним доказима, а правосудне и полицијске агенције успјеле су остварити и значајну превентивну улогу, јер се међу осуђенима у протеклим годинама налазе и лица која нису успјела стићи до Сирије и Ирака, већ су откривена, лоцирана и ухапшена на подручју Турске или на поласку из БиХ.

Напори Тужилаштва БиХ у борби против тероризма препознати су и признати у бројним међународним анализама и извјештајима о борби против тероризма, као значајан допринос међународним напорима у борби против тероризма и терористичких активности, наводи се у саопштењу Тужилаштва.

Суд БиХ је 31. октобра прошле године првостепеном пресудом оптужене у предмету "Енес Мешић и други" осудио на укупно 12 година и пет мјесеци затвора због ратовања на подручју Сирије.

Извор: СРНА