latinica  ћирилица
13/05/2017 |  16:56 ⇒ 14/05/2017 | 12:15 | Аутор: РТРС

Куда ће пролазити ауто пут Сарајево - Београд? (ВИДЕО)

Куда ће пролазити ауто пут Сарајево- Београд? Стратешким документима предвиђена су три могућа правца, а на БиХ нивоу још без конкретног договора.
Трасе аутопута - Фото: РТРС
Трасе аутопутаФото: РТРС

Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић прижељкује да дионица већим дијелом пролази кроз Федерацију, док српски представници траже трасу преко Романије и источног дијела Српске.

Стратешким документима, каже министар саобраћаја и веза Српске, Неђо Трнинић, обухваћена су три могућа правца. Један од њих била би брза цеста од Источног Сарајева, Сокоца, Рогатице, па до граничног прелаза Вардиште. Други могући правац је од Добоја, преко Тузле и Зворника за Лозницу, и трећи правац, од Вукосавља до Брчког и од Брчког до Бијељине. Ресорни министар става је да су све три могућности за Српску прихватљиве, али је питање да ли ће бити договора у Сарајеву.

"На овај начин како се ради у Сарајеву, а не усвоји се Закон о акцизама, питање да ли ће доћи до реализације, јер коче реализацију инфраструктурних пројеката. А то је везано и за финансије. Закон о акцизама је и предложен и предвиђен за финансирање инфраструктурних пројеката", нагласио је Трнинић.

Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић, каже чуо је до сада 20 различитих верзија. Двије или три најоптималније ће остати, навео је Звиздић и додао да једнострана одлука није могућа. Грађанима БиХ и Србије обећава како ће ускоро чути коначну одлуку о траси, а нада се брзом договору са Србијом.

"Ја ћу рећи лични став да је за БиХ у економском и развојном смислу много адекватнија, кориснија, дугорочно сврсисходнија траса која би повезала Сарајево преко Жепча, Тузле и Бијељине са Београдом, јер би тој траси инклинирало више од 700.000 или 800.000 људи", изјавио је Звиздић.

Док Звиздић предлаже пут преко Тузле и Бјељине, или Сарајево-Пале - Горажде, министар спољне трговине и економских односа Мирко Шаровић до Београда би другом рутом.

"Ја преферирам другу руту ону којом би и премијер Србије Вучи,ћ значи од Београда на Ужице, а од Сарајева преко Сокоца и Рогатице на Вишеград", истакао је Шаровић.

Та траса обрадовала би Вишеграђане. Начелник општине Младен Ђуревић вјерује да ће до изградње доћи, а од тога ће каже користи имати цијела регија.

Свјесни су и грађани Вишеграда да ће уколико се Вишеград нађе на траси овог пута, од тога имати вишеструку корист.

Градња ауто-пута Београд - Сарајево помоћи ће повезивању грађана, али и привреде. Дужина трасе на којој би били извођени радови је око 160 километара. Према процјенама ауто-пут Београд–Сарајево коштаће око 800 милиона евра.