latinica  ћирилица
14/05/2017 |  12:30 ⇒ 13:21 | Аутор: РТРС

Брчко: Новац за обнову од поплава нису сви још добили (ВИДЕО)

Катастрофалне поплаве прије три године у Брчком су највише погодиле Вучиловац и Крепшић. Три године након поплава вратила се већина ранијих становника, обновљене су куће и станови. Има и оних који још нису добили новац за обнову.
Брчко данас - Фото: РТРС
Брчко данасФото: РТРС

Незапамћена катастрофа, говорило је поплављено становништво које се није сјећало толике количина воде на једном мјесту. Бјежало се - како се могло! Код родбине, познаника, у прихватилишта.

Један од оних који су се једва спасили од водене стихије је и Недо Смољић, настањен у Крепшићу.

- Чамцима смо се превозили. Извукао сам жену и сестру, ја сам задњи изашао. Све је било потпуно уништено - каже Смољић.

А онда је након попвлачења воде почела обнова кућа, окућница и имања. Влада је из буџета исте године, средствима намјењених капиталним пројектима, почела да поправља куће. Неки су чак од тог новца куповали станове у Брчком.

- Кућу сам солидно обновио, а купио сам и станчић у Брчком, ако би се нешто десило да се имам гдје склонити. Новац смо добили од Владе, а 33 хиљаде ја сам уложио - каже Смољић.

Већина кућа је обновљено, али има и оних власника који ни три године послије 30-дневних поплава, нису добили ни марку за оштету. Међу њима је и Милиодраг Миловановић чије је фарма са 580 свиња била потпуно уништена.

- Претрпио сам штету од око 215 хиљада према процјени судског вјештака и до дан-данас нисам добио одговор из владиног одјељења зашто нисам уврштен у оштећене, јер ме уопште нема у попису оштећених, тако да нисам ништа наплатио - каже Миловановић.

Сви из Крепшића су се вратили, а од 100 домаћинстава у Вучиловцу, око 60-так се вратило у углавном обновљене куће. Прецизних података у Влади немају колико је новца уложено. Претпоставља се око два милиона КМ.