latinica  ћирилица
15/05/2017 |  12:51 ⇒ 12:54 | Аутор: РТРС

Савез логораша Српске против Мујкановића

Савез логораша Републике Српске упутио је протестно писмо ОХР-у, Високом судском и тужилачком савјету и члановима Правосудне комисије Брчко дистрикта у којем је изразио противљење да се главни тужилац из Брчког Зекерија Мујкановић именује за члана ВСТС.
Зекерија Мујкановић (Фото:nezavisne.com) -
Зекерија Мујкановић (Фото:nezavisne.com)

У писму се наводи да је непрофесионално и супротно свим стандардима, које су у правосуђу БиХ устројили представници међународне заједнице, да се за члана Високог судског и тужилачког савјета кандидује лице које је у септембру 1992. године учествовало у испитивању заробљених Срба, цивила из Буквика. 

Савез логораша наводи да је Мујкановић, у Тужуилаштву Брчко Дистрикта одуговлачио да се процесуира случај "Бодериште", односно да се пред Суд доведу одговорни за мучења и стравично убиство 13 заробљених српских бораца у марту 1993. године.

Савез логораша подсјећа и да је Мујкановић као тужилац и руководилац Тужилаштва Брчко дистрикта учествовао у подизању оптужнице у јануару 2002. године против троје припадника ХВО-а за силовање четири Српкиње у основној школи у Бијелој код Брчког. Међутим овај случај, како се истиче, није окарактерисан као ратни злочин, већ као `обичан злочин`, о чему говоре и изречене казне. Троје зликоваца за тај гнусни чин добило је укупно шест година затвора, закључује се у писму Савеза логораша Републике Српске.

Извор: Независне новине