latinica  ћирилица
15/05/2017 |  15:31 ⇒ 17:18 | Аутор: РТРС

Угљевик- Капитални пројекат одсумпоравања (ВИДЕО)

У Термоелектрани Угљевик почели су радови на постројењу за одсумпоравање димних гасова.
Угљевик - Фото: РТРС
УгљевикФото: РТРС

Ријеч је о капиталном пројекту вриједном 79,4 милиона евра, који се финансира из кредита јапанске владе. Пројекат ће омогућити рад овог електроенергестког гиганта, уз испуњење европских директива о емисији штетних гасова. Радове изводи јапански конзорцијум Мицубиши хитачи пауер систем, а требало би да буду завршени у року од 30 мјесеци.

У Угљевику је почело постављање првог постројења за одсумпоравање димних гасова у БиХ, у складу са директивама Европске уније. На овај начин биће смањена емисија штетних гасова, прије свега сумпор-диоксида, а вијек Термоелектране продужен за најмање 20 година.

Директор РиТЕ Угљевик Ђорђе Поповић истакао је да је значајно што РиТЕ наставља са радом и што ће на крају овог процеса имати постројење које ће омогућити да се ниво емисије сумпордиоксида сведе на такву мјеру која ће бити апослутно безопасна.

Министар привреде, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић истакао је да "Српска крајње одговорно проводи сваку политику, па и политику подршке заштити човјекове околине, проводећи европске директиве, али прије свега цијенећи да таква активност доприноси развоју Републике Српске.

Пројекат који осим инсталације постројења и опреме за одсумпоравање димних гасова, подразумијева и консултантске услуге и супервизију радова, изводи јапански конзорцијум Мицубиши хитачи пауер систем, а финансира се из зајма јапанске владе.

Казија Огава, амбасадор Јапана у БИХ, рекао је да је познато да је те Угљевик један од највећих полутаната, тако да је циљ ових активности да се умањи загађење и унаприједи животна средина, односно живот становништва.

За пројекат одсумпоравања димних гасова Јапанска агенција за међународну сарадњу потписала је 2009. године уговор са БиХ, којим је одобрен зајам од 200 милиона марака са роком враћања од 30 година и каматном стопом 0,55 одсто годишње. Овим се, осим заштите човјекове околине, испуњавају и еколошки стандарда потребни за улазак БиХ у ЕУ.