latinica  ћирилица
18/05/2017 |  08:28 | Аутор: РТРС

Предсједник Бразила у центру новог политичког скандала

Предсједник Бразила Мишел Темер одбацио је касно синоћ наводе о подмићивању бившег конгресмена да би га натјерао да прећути информације о корупцији значајне за тужилаштво, што би могао да буде још један у низу великих политичких скандала у тој земљи.

Оптужбе изнијете у бразилском листу Глобо њуз представљају потенцијалну пријетњу за Темера. Његова администрација је за годину дана владавине улазила из једног политичког скандала у други, подсјећа агенција АП.

Канцеларија предсједника саопштила је да Темер није плаћао бившем конгресмену Едуарду Кунћи који се тренутно налази у затвору, да сакрије информације о корупцији у бразилској енергетској компанији "Петробрас".

"Он није учествовао нити одобрио било какав покушај да се Кунћа одврати од постизања нагодбе са правосудним органима", наводи се у саоштењу.

Бразилски лист наводи да постоји снимак тајног разговора у којем актуелни предсејдник Бразила захтијева од Кунће да прећути информације. Глобо њуз није објавио снимак разговора.

Бивши конгресмен предводио је прошле године процедуру импичмента бивше предсједнице Дилме Русеф, након чега је на власт дошао потпредсједник Мишел Темер.

Тадашња предсједница Дилма Русеф смијењена је с функције због наводних малверзација и намјештања јавних рачуна и државног буџета. Кунћа је послије тога осуђен на 15 година затвора.

Извор: Бета