latinica  ћирилица
18/05/2017 |  13:26 ⇒ 15:14 | Аутор: РТРС

Загреб тражи образложење за забрану Томпсоновог концерта

Након што су градске власти Марибора забранилe концерт хрватског пјевача Марка Перковића Томпсона, познатог по националистичким пјесмама у којима се глорификује усташтво, реаговао је државни врх Хрватске.

Хрватска предсједница Колинда Грабар Китаровић је, како су саопштили из њеног кабинета, разговарала са својим словеначким колегом Борутом Пахором и пренијела му своје мишљење да је музика ту да спаја људе, а да су забране контрапродуктивне. Премијер Андреј Пленковић је најавио да ће тражити да му се објасне разлози за забрану Томпсоновог наступа.

Словеначка полиција je јуче препоручила градским властима у Марибору да забране за суботу заказани концерт хрватског пјевача претежно националистичких пјесама у којима се велича усташтво.

Таква препорука донијета је због "информација о повећаним безбједносним ризицима, због опасности да концерт буде злоупотребљен за кривична дјела".

Полиција је указала да, на основу информација о продаји карата за концерт преко интернета у Хрватској и Аустрији, има разлога да се вјерује да ће на концерт доћи појединци из средина где су концерти тог музичара забрањени.

Мариборска полиција сматра да би на концерт могле доћи Томпсонове радикалне присталице из Хрватске, са намјером да подстакну и почине кривична дјела. Такође је стигла информација да се планира скуп против концерта, што би био додатни факрот ризика по безбједност.

Томпсоново прво гостовање у Словенији требало је да буде у суботу у Марибору, а сама најава одржавања концерта изазвала је жестока реаговања странака и удружења која су тражила његову забрану.

Они су указивали да је забрану концерта још прије мјесец дана тражио мариборски градоначелник Андреј Фиштравец.

Фиштравец је забрану Томпсоновог наступа затражио рекавши да у том граду нема мјеста иконографији која изазива подјеле и подстиче фашизам, а нека удружења су прикупила потписе за отказивање концерта.

Упитан треба ли забранити Перковићев наступ у Марибору, предсједник Словеније Борут Пахор је био неутралан.

"Предсједник републике није познавалац опуса Марка Перковића Томпсона, али су му познати Томпсонови политички ставови и он их одбија", саопштено је из кабинета словеначког предсједника, уз напомену да је задатак организатора концерта да се побрине за ред и мир.

Из кабинета премијера Мире Церара је саопштено да он "одбија сваки говор мржње" и да "не подржава концерте или митинге који шире мржњу или такву реторику".

Најоштрији је био предсједник парламента Милан Брглез који је члан Церарове странке, али њеног лијевог крила и по наводима медија можда и кандидат за предсједника државе на јесењим предсједничким изборима.

Брглез је поручио да су Перковић и његов концерт непримјерени "како за Марибор тако и за Словенију", да он у својим наступима "велича усташки режим и нетолеранцију према нехрватима", те да је прави примјер за то текст Перковићеве пјесме - Аница, книнска краљица.

Извор: Танјуг