latinica  ћирилица
18/05/2017 |  14:07 ⇒ 19:43 | Аутор: РТРС

Крајем новембра пресуда генералу Младићу

Судско вијеће Хашког трибунала изрећи ће крајем новембра првостепену пресуду некадашњем команданту Главног штаба Војске Републике Српске генералу Ратку Младићу, а до тада га неће пустити на привремену слободу ни због лијечења.
Ратко Младић - Фото: Screenshot
Ратко МладићФото: Screenshot

У данашњем саопштењу из Хашког трибунала подсјећа се да је судско вијеће прошле седмице донијело одлуку којом је одбило да Младића пусти на привремену слободу ради лијечења у Русији, јер није увјерено да ће се вратити и поред гаранција руске Владе.

Судско вијеће је, како се наводи, подсјетило да се Младић није добровољно предао Трибуналу, већ да је избјегавао хапшење 16 година, упркос нарушеном здравственом стању.

Осим тога, судско вијеће сматра да Младић има адекватан третман у притворској јединици и да се о њему старају медициснски специјалисти у складу са међународним стандардима те да "не постоји акутни медицински проблем који остаје неријешен".

У саопштењу се додаје да је судско вијеће примијетило да се медицински извјештаји на које се ослања одбрана заснивају на налазима стручњака који га нису лично прегледали или су га прегледали још 2015. године.

Насупрот томе, како се наводи, медицинским извјештајима Секретаријата и независних специјалиста које је именовало судско вијеће, Младић је "виђан" и процјењиван годинама.

Због тога судско вијеће сматра да су ти извјештаји поузданији, наводи се у саопштењу и подсјећа да ће пресуда Младићу бити изречена крајем новембра ове године.

Одбрана Младића тражила је хитну дозволу судског вијећа да му се омогући лијечење у Русији, јер је, како тврде Младићеви браниоци, здравствено стање генерала драстично погоршано у притвору, те је то једини разуман и хуман начин који може да осигура да он жив дочека првостепену пресуду.

Свој захтјев поткријепили су медицинском документацијом и мишљењима бројних стручњака, као и гаранцијама руске Амбасаде у Холандији да ће у Русији бити поштовани сви услови које у случају одобрења лијечења постави Трибунал, као и да ће Младићу бити загарантована лична безбједност.

Суђење Младићу почело је у мају 2012. године, а окончано у децембру прошле године.

Младић је ухапшен у Србији и изручен у Хагу у мају 2011. године.

Породица и одбрана генерала Ратка Младића затражиће од Хашког трибунала да хитно дозволи љекарском тиму из Србије да га прегледа у Хагу, будући да му је уведена непозната терапија и здраствено стање погоршано, рекао је Срни генералов син Дарко Младић.

"Данас смо формирали тим лекара у којем су кардиолог и неуролог. Адвокати ће упутити захтев Трибуналу да, према хитном поступку, нашим лекарима одобри да прегледају генерала", рекао је Дарко Младић.

Дарко Младић је рекао да су генералу Младићу уведени у терапију нови лијекови, за које он не зна који су, а породица о томе није обавијештена, иако је Хашки трибунал био дужан да то учини.

"Ми смо од њега добили информацију да има неке нове лекове, али нас нису обавестили шта му дају", рекао је Дарко Младић.

Он је навео да су адвокати већ послали захтјев Трибуналу да се породици пружи информација о каквим је лијековима ријеч.

"Док не добијемо документ од њих, не могу ништа даље да коментаришем. Можда они због налаза наших вештака, који су установили неке пропусте, сада нешто прилагођавају. Али то је само претпоставка. Не знам шта је разлог и шта је конкретна терапија, а били су дужни да нас обавесте", рекао је Дарко Младић.

Он је навео да генерал Младић има болове због којих не може да спава, а то се поразно одражава на његово здравље, с тим што се сада "види пад у општем стању".

Извор: СРНА