latinica  ћирилица
18/05/2017 |  16:31 ⇒ 17:09 | Аутор: РТРС

Минаси данас предао Студију изводљивости о могућности инсталације софтвера "СИДНА"

Амбасадор Италије у БиХ Никола Минаси предао је данас у Сарајеву предсједнику Високог судског и тужилачког савјета /ВСТС/ БиХ Милану Тегелтији Студију изводљивости о могућностима инсталације софтвера СИДНА у информационо-комуникациони систем правосуђа БиХ.
Сарајево - Италија - правосуђе - Фото: РТРС
Сарајево - Италија - правосуђеФото: РТРС

У Студији, коју су радили италијански експерти, јасно су назначене препоруке које је потребно реализовати, како би се овај врхунски аналитичко-истраживачки алат у борби против организованог криминала и корупције инсталирао у правосудни ИТ систем БиХ, саопштено је из ВСТС-а.

Минаси и Тегелтија су истакли да је ријеч о првим корацима у будућој плодоносној сарадњи између правосуђа Италије и БиХ.

"Савјет је кључна институција за јачање правне државе у БиХ, у складу са европским стандардима. Италија жели да буде важан партнер на том путу, нарочито јачањем сарадње између ВСТС-а и италијанског Високог судског савјета /ЦСМ/", рекао је Минаси током своје наступне посјете ВСТС-у.

Према његовим ријечима, резултат те сарадње ће бити потписивање меморандума о разумијевању између двије институције, који је у завршној фази.

Минаси је додао да, уколико ВСТС прихвати Студију изводљивости за донацију софтвера развијеног на основу вишедеценијског искуства у борби против организованог криминала, постоји могућност дјелимичног кофинансирања из европских фондова који потичу из регионалног пројекта ИПА за борбу против организованог криминала, који води италијанско Министарство унутрашњих послова.

Тегелтија је рекао да су ово конкретни кораци у борби против организованог криминала и корупције, који показују спремност система да врши унапређења у овој области.

Он је захвалио Влади и правосуђу Италије на њиховој великодушности и разумијевању које показују за реформу сектора правде у БиХ.

Предсједник ВСТС-а је изразио задовољство што ће ускоро бити потписан споразум о сарадњи између Савјета и Високог судског вијећа Италије, чиме ће се продубити сарадња између два правосудна система.

Софтвер СИДНА представља врхунски аналитичко-истраживачки алат који користи Државна дирекција за борбу против мафије и тероризма Италије.

Софтвер омогућава анализу и корелацију огромног броја података и њихово превођење у опште информације и истражне радње за тужиоце и полицијске службенике.

Ријеч је о унапријеђеној ИТ платформи, која омогућава истражиоцима и аналитичарима да брзо и једноставно разумију комплексне сценарије.

Захваљујући визуелним аналитичким модулима истраге, софтвер може процесуирати заједно информације из различитих база података и указати на везе између особа, банковних рачуна, организација и других елемента истраге, те креирати карте са временским роковима, мапама, сликама, аудио записима, фотографијама, видео записима и другим документима, како би се обезбједила размјена свих релевантних информација.

Извор: СРНА