latinica  ћирилица
18/05/2017 |  19:32 ⇒ 20:26 | Аутор: РТРС

Представа "Швајцарска" отворила Театар фест (ВИДЕО)

Представом "Швајцарска", аутора Петра Михајловића у режији Милана Нешковића, у Народном позоришту Републике Српксе свечано је отворен 20. Театар фест "Петар Кочић".
Представа "Швајцарска" Народног позоришта Републике Српске - Фото: РТРС
Представа "Швајцарска" Народног позоришта Републике СрпскеФото: РТРС

Назив представе "Швајцарска" на балканским просторима алудира на утопију која подразумијева лагодан живот, успјех, мир и богатство. Идеја да снагом жеље можемо постати Швајцарска, изразито је проблематична и апсурдна. Управо тај апсурд један је од ресурса које експлоатише ова представа.

Ликови у представи су деперсонализовани, не чујемо њихова имена и представљају типичне ликове мушкарца, жене, старца, дјевојке, судије...

Текст Петра Михајловића садржи 18 сцена које су релативно кратке. Да би, усљед недостатка ритма, избјегао замор код публике, редитељ Милан Нешковић одлучио се за сценско рјешење које омогућава да паралелно пратимо развој односа између ликова унутар различитих сцена.

Сценографију "Швајцарске" потписује Драгана Пурковић Мацан, а костимограф је Ивана Јовановић. Ауторску музику и видео-пројекцију урадио је Петар Билбија.

Ликове мушкарца и жене, који су у извјесном смислу замајац и окосница ове представе, тумаче Слађана Зрнић и Жељко Еркић.