latinica  ћирилица
22/05/2017 |  08:32 | Аутор: РТРС

Швајцарци изгласали укидање нуклеарних електрана

Швајцарски гласачи су на референдуму подржали нови закон о енергетици према којем би се нуклеарне електране постепено замијениле енергијом из обновљивих извора.
Швајцарска (илустрација) -
Швајцарска (илустрација)

Више од 58 одсто Швајцараца гласало је у недјељу за закон о еколошким изворима енергије, преноси агенција Бета.

Нови приједлог закона требао би стимулисати обновљиве изворе енергије - воду, вјетар, сунце, геотермалне изворе и биомасу.

Владина енергетска стратегија има циљ да се до 2050. године затвори и демонтира пет нуклеарних реактора који производе близу трећине струје у Швајцарској, јер се ближи крају њихов "животни вијек".

По том плану, просјечна потрошња енергије по особи би до 2020. године била смањена за 16 одсто, а до 2035. године за 43 одсто.

У Парламенту приједлог не подржава једино највећа странка, Швајцарска народна партија, која је и захтијевала референдум.

Они тврде да би прелазак на друге облике снабдијевања био прескуп, да би угрозио снабдијевање Швајцарске енергијом и "унаказио" нетакнуту природу новим вјетротурбинама и соларним панелима. У кампањи против плана та партија је наводила да би провођење тог плана коштало 200 милијарди франака (366 милијарди евра) до 2050. године.

Швајцарци су новембра прошле године одбацили приједлог да се убрза затварање нуклеарних електрана и да три од пет реактора буду искључена већ ове године.

Извор: Агенције